ua en ru

Росія заперечує тиск на Україну та все Східне партнерство

Постійний представник Росії в Європейському союзі Володимир Чижов, виступаючи в Брюсселі, заявив, що Кремль не чинить тиску на Україну та інші країни Східного партнерства.

Постійний представник Росії в Європейському союзі Володимир Чижов (на фото), виступаючи в Брюсселі, заявив, що Кремль не чинить тиску на Україну та інші країни Східного партнерства. Про це повідомляє "5 канал".

За словами Чижова, Російська федерація не збирається насильно тягнути будь-яку країну до Митного союзу з-за відносин з ЄС - вона лише пояснює реальну ситуацію.

Він зазначив, що в разі підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, Україна, Молдова або інші держави не зможуть стати повноправними членами Митного союзу, а це, в свою чергу, відіб'ється на митно-тарифних питаннях.

Чижов уточнив: якщо у відповідності з угодою про асоціацію ті країни, які його підпишуть, повинні будуть дотримуватися певних вимог ЄС, а ці вимоги будуть суперечити зобов'язанням Митного союзу, то конфлікту уникнути не вдасться.

Крім того, дипломат відзначив, що ЄС, на відміну від Митного союзу, ніколи не обіцяв Україні повноправного членства у своєму об'єднанні.

Нагадаємо, 12 вересня Європарламент ухвалив резолюцію, яка засуджує тиск Росії на країни Східного партнерства. Страсбург заявляє, що дії РФ є неприпустимими і що Москва повинна поважати політичний вибір країн, які бажають зближення з ЄС (Україна, Молдова і Вірменія).

Єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Росія дуже багато виграє від інтеграції країн Східного партнерства, в тому числі України, в Євросоюз і в європейську економіку. "Загальний економічний простір - від Ліссабону до Владивостоку - заснований на правилах СОТ, ось що нам потрібне. Ми закликаємо східно-європейські країни поглиблювати взаємини з Росією, але головне, щоб це не суперечило асоціації і зоні вільної торгівлі з Євросоюзом", - сказав Фюле.

Фюле додав, що ЄС має намір насамперед розвивати взаємини з Україною, Молдовою, Грузією і Вірменією (крім них, у Східне партнерство входять Білорусь та Азербайджан), проте причини цьому не ідеологічні, а юридичні, тому що певні положення Митного союзу не передбачають повноцінної євроінтеграції інших країн.

Нагадаємо, що Росія вже не перший місяць загрожує Україні різними наслідками і санкціями, що вживатиме, якщо наша країна підпише угоду про асоціацію з ЄС. У Європі до прийняття резолюції також засуджували позицію РФ . Так, голова Європейської ради Херман ван Ромпей заявляв, що УА України з ЄС не повинна руйнувати давні зв'язки з Росією і ставити Київ перед вибором. А от міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус вважає, що тиск Росії на Україну та інші країни Східного партнерства буде посилюватися. У свою чергу, Прем'єр -міністр Росії Дмитро Медведєв також заявив, що якщо Україна отримає асоційоване членство в ЄС, то шлях до МС буде закрито.