ua en ru

Росія нарощує кількість військових на адмінмежі з Кримом, - Слободян

Росія нарощує кількість військових на адмінмежі з Кримом, - Слободян Фото: помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян

На адмінмежі завершується ротація російських військ

Російська Федерація нарощує кількість військових на адміністративному кордоні України з Кримом. Про це на брифінгу повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян, передає кореспондент РБК-Україна.

"На окупаційних пунктах пропуску значно збільшилася кількість озброєних військових. Позиції Збройних сил РФ посилилися новою технікою та особовим складом. Значно збільшилася активність військової авіації, безпілотних літальних апаратів, аеростатів та морських катерів", - повідомив Слободян.


За його словами, ротація російських військ на адмінмежі завершується.

"Зараз фактично завершується ротація російських військ. Вони тут перебували з березня минулого року. Їх замінюють підрозділами, які, швидше за все, тривалий час будуть знаходитися на адмінмежі", - зазначив Слободян і додав, що нові підрозділи набагато краще оснащені.

Він також зазначив, що з 7 серпня РФ обмежувала пропуск в Крим, а 9 серпня протягом кількох годин півострів був фактично відрізаний від материкової України.

"У цей час російські спецслужби взагалі не випускали людей з окупованого півострова, а потрапити на окуповану територію можна було тільки через пропускний пункт в'їзду-виїзду "Чаплинка"", - підкреслив Слободян.

Зазначимо, станом на сьогодні всі пункти пропуску до Криму працюють, однак, за словами помічника глави Держприкордонслужби, російська сторона працює неритмічно.

"Представники країни-окупанта продовжують працювати повільно і періодично обмежувати пропуск транспортних засобів на КПВВ "Чаплинка" і "Каланчак". Також нам відомо про те, що огляд транспортних засобів здійснюється пильно. Частина тих, хто хотів потрапити на півострів, отримала відмову від окупантів з формулюванням про відсутність підстав для в'їзду в Крим", - додав Слободян.

Крім того, на російський пунктах пропуску в Перекопі, Джанкої та Армянську проводиться фільтрація чоловіків від 18 років, які виїжджають на материкову Україну.

У той же час прикордонники готові до будь-якого розвитку подій на адміністративному кордоні.

"Не можна сказати, що (прикордонники, - ред.) відкривали вогонь. Як відомо, 7 числа в другій половині дня нам довелося зробити попереджувальний постріл вгору, коли один з громадян України намагався прорватися через контрольний пункт в'їзду-виїзду. Це підтверджує, що ми готові до будь-якого розвитку подій", - сказав Слободян.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Курській обл. поширюються чутки про "українських диверсантів".