ua en ru

Росія почала розхитувати ситуацію в Румунії, - нардеп

Росія почала розхитувати ситуацію в Румунії, - нардеп Фото: сепаратисти в Румунії

Кремль намагається актуалізувати процес вимоги автономії в Секуйському краї

Росія розпочала кампанію з розхитування ситуації в Румунії. Про це повідомила народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Ірина Фріз у своєму Facebook.

"Напередодні візиту президента РФ Путіна до Угорщини, Росія почала розхитувати ситуацію в Румунії. Користуючись політичною кризою в державі та маючи вплив на угорські етнічні групи, що компактно мешкають у Секуйському краї, Кремль намагається актуалізувати процес вимоги автономії", - написала вона в соцмережі.

За словами парламентаря, лідери "сепаратистів" оприлюднили документ, що вимагає проголосити автономію, посилаючись на результати неофіційного референдуму, що, за їх словами, продемонстрував 99,8% підтримки ідеї розширення повноважень регіону та його автономізацію. Своєю чергою, за словами Фріз, тему сепаратизму активно підхопили та використовують російські пропагандистські ресурси.

Вона також нагадала, що в 2013 році лідер націоналістичної партії "За кращу Угорщину" Вона Гобор запевнив, що його партія буде боротися за створення автономії та готова взяти на себе відповідальність у випадку можливого збройного конфлікту між Бухарестом та Будапештом.

"Організації, що ставлять на меті автономію Секуйського краю, у 2014 році активно підтримували російський проект "Новоросія" на території України. Їхні лідери не приховують захоплення лідером російських агресорів Путіним. Використання тактики роздування сепаратизму через підконтрольних ультраправих - є візитівкою Росії", - наголосила нардеп.

На її думку, спецслужби країн Європи мають виробити спільну стратегію щодо запобігання подібним діям Кремля.

Нагадаємо, раніше в Румунії військова прокуратура пред'явила звинувачення колишньому главі держави Іоному Ілієску за звинуваченням у злочинах проти людяності.