ua en ru

Прокуратура Румунії офіційно звинуватила екс-президента країни у злочинах проти людяності

Прокуратура Румунії офіційно звинуватила екс-президента країни у злочинах проти людяності Фото: екс-президента Румунії Іона Ілієску звинувачують у використанні шахтарів для скасування антиурядової демонстрації

Проти інших колишніх старших посадових осіб також ведеться розслідування

В Румунії військова прокуратура пред'явила звинувачення колишньому главі держави Іоном Ілієску за звинуваченням у злочинах проти людяності. Про це повідомляє агентство Novinite.

Як повідомляє агентство, проти інших колишніх старших посадових осіб також ведеться розслідування. В тому числі, проти колишнього прем'єра Петра Романа і віце-прем'єра Гелу Войцан-Войкулеску. Деяким з них вже пред'явлені звинувачення.

Згідно з версією прокуратури, в період 13-15 червня 1990 року обвинувачені організували і координували "загальною та систематичною атакою" проти цивільного населення, демонстрантів на Університетській площі в Бухаресті і населення столиці. Тоді збройні сили МВС, інформаційної служби й понад 10 тис. шахтарів брали участь в нападі.

Як вважають в прокуратурі, в результаті дій влади було вбито 4 людини, ще 3 отримали поранення, 1269 людям була нанесена фізична і психологічна травма, ще 1242 чоловік були відправлені до в'язниці з політичних причин.

Нагадаємо, экс-президента Румунії звинуватили у злочинах проти людяності в жовтні минулого року.