ua en ru

Росія може накласти вето на проект резолюції Радбезу ООН про санкції проти Сирії

Росія може накласти вето на проект резолюції Ради Безпеки ООН про санкції проти Президента Сірії Башара Асада і його найближчого оточення. Цього не виключив постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, виступаючи в п'ятницю перед журналістами в Нью-Йорку, передає радіо "Свобода".

Росія запропонувала свій проект резолюції. У ньому міститься заклик до влади Сирії - прискорити проведення демократичних реформ і до опозиції - налагодити діалог з владою.

Позицію, схожу з російською, займає інший постійний член Ради Безпеки - Китай. Країни Заходу наполягають на посиленні санкцій проти керівництва Сирії - у зв'язку з репресіями проти учасників виступів опозиції.

Нагадаємо, країни ЄС за підтримки США підготували проект резолюції, що закликає до міжнародних санкцій проти уряду Сирії. Повідомляється, що в документі значаться санкції проти Президента Асада, 22 інших сирійців і Головного розвідувального управління країни. Французькі дипломати повідомили, що документ був поширений серед членів Ради Безпеки ООН. Американська і європейська делегації сподіваються найближчим часом висунути проект резолюції на голосування.

Раніше рада ООН з прав людини повідомила про намір направити в Сирію спеціальну незалежну комісію для розслідування повідомлень про порушення прав людини сирійською владою. За ухвалення резолюції, що передбачає відправку комісії, проголосували 33 країни.