ua en ru

Росія може втратити авіабазу в Киргизії

Росія може втратити ключового військового об'єкта в Центральній Азії - авіабази в киргизькому Канте. Президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв звинуватив Москву в несплаті оренди і пригрозив закриттям бази.

"База тільки тішить самолюбство російського генералітету, не платить оренду, зобов'язань не виконує. Навіщо нам це треба?" - Пояснив він в інтерв'ю виданню "Коммерсант".

За даними газети, під загрозою опинилися й інші інтереси РФ в Киргизії - придбання контрольних пакетів заводу "Дастан", "Киргизгаз" і "Киргизнефті", проекти будівництва ГЕС.

Демарш Алмазбека Атамбаєва став для Москви несподіванкою: вона пов'язувала з новим главою Киргизії великі надії. Росія саме на нього зробила ставку, так як користується репутацією самого проросійського в Киргизії Атамбаєв обіцяв виконати всі зобов'язання перед РФ.

По-перше, в ході передвиборної кампанії Алмазбек Атамбаєв обіцяв закрити американську авіабазу в аеропорту Манас (в 2009р. Таке ж обіцянку давав Курманбек Бакієв, за що отримав від РФ грант в 150 млн дол і пільговий кредит в 300 млн дол, проте словане дотримав). По-друге, в обмін на списання боргу в 180 млн дол Бішкек обіцяв передати РФ будівлю торгпредства в Бішкеку і 48% заводу "Дастан", що виробляє торпеди ВА-111 "Шквал". По-третє, Москва домагається угоди про об'єднання всіх військових об'єктів РФ в Киргизії в єдину базу, яка б діяла 49 років з автоматичним продовженням на 25-річні періоди.По-четверте, Бішкек ще у 2009 р. обіцяв відкрити на півдні Киргизії навчальний центр під егідою ОДКБ. По-п'яте, Киргизія збиралася продати російським держкомпаніям 75% "Киргизнефті" і "Киргизгаз".Нарешті, Бішкек планував разом з "Інтер РАО" будувати ГЕС "Камбарата-1" і "Камбарата-2", а з "РусГідро" - каскад з чотирьох ГЕС на річці Нарин. В обмін на виконання цих зобов'язань Росія обіцяла видати Киргизії пільговий кредит в 30 млн дол, а також кредит в 106 млн дол з антикризового фонду ЄврАзЕС.

Однак тепер позиція Киргизії змінилася. Значну частину домовленостей Бішкек має намір переглянути. Крім розбіжностей по Канту, влада Киргизії відмовляються відкривати на території країни нові бази з присутністю іноземних військових (в їх число потрапляє і центр ОДКБ), а також вимагають заплатити ринкову ціну за "Киргизгаз" та інші активи.В заводі "Дастан" Бішкек готовий віддати лише 48% в рахунок списання боргу, решті ж пакет, на який також претендує Москва, має намір продати за ринковою ціною. У разі незговірливості РФ Бішкек загрожує продати активи більш щедрим гравцям, наприклад Китаю, США чи Туреччини.

Офіційна реакція Росії виявилася стриманою. "З російської сторони підтверджена готовність найближчим часом здійснити оплату за оренду та використання інфраструктурних об'єктів в Киргизії, - повідомила прес-служба Кремля. - Більш складним є питання про погашення боргу Киргизії перед РФ, який становить 493 млн дол Перспективи вирішення цієї проблеми багато в чому залежать від позиції киргизького керівництва ".

Втім, у неофіційних бесідах в уряді і МЗС РФ не приховують невдоволення не тільки розбіжностями з Бішкеком, а й публічними висловлюваннями Атамбаєва, зробленими до того ж в умовах російської передвиборчої кампанії. "Зрозуміло, що кожен думає про свої національні інтереси. Але хотілося б бачити послідовність: коли ми підтримували Атамбаєва перед виборами, були зовсім інші заяви", - нагадує високопоставлене джерело "Комерсант" в уряді РФ.Він повідомив, що в цих умовах Москва не буде давати Бішкеку нових грошей і має намір використовувати боргову тему для того, щоб змусити Киргизію виконати всі зобов'язання. "Ми вже давали кредит Бакієву під невиконані обіцянки, так що не хочемо наступати на ті ж граблі. Про видачу кредиту в $ 30 млн мови вже не йде".