ua en ru

Росія в Криму переслідує інакомислячих, - Amnesty International

Росія в Криму переслідує інакомислячих, - Amnesty International Фото: Красимір Янков

Правозахисники заперечують, що кримчан переслідують лише за етнічною ознакою

У Криму переслідують не тільки кримських татар та їхніх лідерів, а всіх інакомислячих громадян. Про це в інтерв'ю "Крим. Реалії" повідомив дослідник Amnesty International по Україні, Молдові та Білорусі Красимір Янков.

"Основні тенденції залишаються незмінними: це повсюдне звуження свобод самовираження, мирних зібрань та асоціацій... Більш того...ми говоримо про кримінальне переслідування інакомислення. І на це ми хочемо особливо звернути увагу, тому що для нас очевидний факт того, що в Криму все тугіше закручують гайки. Дуже важко і страшно висловлювати свою позицію, якщо вона не відповідає офіційній позиції влади", - повідомив Янков.

Він також зазначив, що в Криму переслідують не тільки кримських татар.

"Я б сказав так: у Криму переслідують не тільки кримських татар і переслідують не всіх кримських татар. Ми знаємо, що якась частина кримських татар повністю підтримує російську владу і співпрацює з нею... Численні викрадення людей у Криму та кримінальні переслідування пов'язані з інакомисленням... Переслідувань за етнічною належністю "кримський татарин" немає, але так виходить, що кримські татари становлять основну групу людей, які не згодні з тим, що сталося (анексія Криму, - ред)", - додав Янков.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Криму психіатричну експертизу призначили ще 6 кримським татарам.