ua en ru

Росія ініціювала проведення екстреного засідання Радбезу ООН щодо ситуації на Корейському півострові

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй збереться сьогодні на екстренне засідання. Темою зустрічі стане ситуація на Корейському півострові. Як повідомили представники ООН, зустріч організована за ініціативою російської сторони, передає РБК з посиланням на Associated Press. Консультації будуть проходити за закритими дверима.
Нагадаємо, 23 листопада 2010 р. відносини двох Корей переросли у збройний конфлікт. Сторони звинувачують один одного в початку військових дій. У Сеулі заявляють, що в цей день близько 07:30 за київським часом армія КНДР провела артобстріл острова Йонпхендо з населенням близько 1 тис. 300 осіб. У відповідь Південна Корея відкрила вогонь з самохідних гаубиць і підняла в повітря винищувачі F-16. Влада КНДР заявляє, що Південна Корея першою почала артилерійський обстріл території Північної Кореї, випустивши по позиціях КНДР кілька десятків артилерійських снарядів. Згідно з версією Пхеньяна, вогонь по північнокорейських територіях почався о 06:00 за київським часом, на що "корейська народна армія негайно відповіла рішучими діями".
Жертвами артилерійського обстрілу південнокорейського острова Йонпхендо стали чотири людини, у тому числі двоє мирних жителів, ще більше 10 отримали поранення. Десятки будинків на острові зруйновані.