ua en ru

Росія ігнорує європейські рекомендації по боротьбі з націоналізмом, - Рада Європи

Росія ігнорує європейські рекомендації по боротьбі з націоналізмом, - Рада Європи Фото: за останні три роки РФ так і не виконала раніше надані їй рекомендації

Влада виховуює патріотизм, а не толерантність, а під екстремізмом розуміє опозиційність

Уряд Росії не виконав жодної з трьох ключових вимог по боротьбі з національною дискримінацією, які були поставлені ще восени 2013 року. Про це йдеться у звіті Комісії проти расизму та нетерпимості при Раді Європи (ЕКРИ), повідомляє РБК.

На думку комісії, влада виховуює патріотизм, а не толерантність, а під екстремізмом розуміє опозиційність.

У жовтні 2013 року експерти ЕКРИ закликали Росію спростити процес отримання громадянства, переглянути поняття екстремізму і провести пропаганду толерантності. Це були ключові вимоги зі списку 212 приміток і пропозицій.

Згідно з новим звітом, залишилася не виконаною, зокрема, рекомендація спростити порядок отримання громадянства та реєстрації у країні за місцем проживання для осіб без громадянства та іноземних громадян. За даними комісії, з 2007 року в міграційне законодавство не вносилося ніяких серйозних змін.

"ЕКРИ стурбована тим, що чинний закон фактично позбавляє осіб без громадянства можливості не порушувати міграційний порядок", - наголошується в доповіді.


Також не виконана рекомендація ЕКРИ по уточненню поняття екстремістської діяльності. Три роки тому комісія закликала російську сторону ввести додаткові критерії і кваліфікувати як екстремізм тільки "серйозні випадки, пов'язані з ненавистю та насильством".

Експерти ЕКРИ вважають, що стаття 282 Кримінального кодексу (збудження ненависті або ворожнечі) на практиці може застосовуватися для боротьби з екстремістами, а з незручними організаціями або навіть з правозахисниками.

В новій доповіді наголошується, що в листопаді 2015 року Держдума заборонила перевіряти на екстремізм священні тексти чотирьох світових релігій. Тим не менш, зараз список заборонених матеріалів в Росії перевищив 3 тис. найменувань.

по-третє, Росія не дотримувалася рекомендації щодо створення загальноросійської програми, сприяє підвищенню толерантності у суспільстві.


"Така програма могла б включати регіональні та національні кампанії, молодіжні літні табори для розвитку особистих контактів та інші заходи", - вважають в ЕКРИ.

Незважаючи на те, що лише в 2015 році російська влада виділили понад 50 грантів на проекти, пов'язані з розвитком міжнаціональних відносин, експерти відзначають, що більшість подібних програм в дійсності акцентуються на патріотичному вихованні, збереженні традицій і релігійних темах.

ЕКРИ з 1993 року займається моніторингом та підготовкою рекомендацій для країн - членів Ради Європи. Росії організація дає рекомендації з 1996 року, після приєднання її до міжнародної організації, а потім і ратифікації Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Резюме носить рекомендаційний характер і не веде за собою юридичних наслідків.

Нагадаємо, у Кремлі вважають нову редакцію "Білої книги" приводом для конфронтації.