ua en ru

Росія і Киргизія заснували СП для поставок авіакеросину військовій авіабазі США "Манас" під Бішкеком

Росія і Киргизія в п'ятницю заснували спільне підприємство для поставок авіакеросину військовій авіабазі США "Манас" під Бішкеком, передає Reuters.
Киргизія, де розташовані військові авіабази США та Росії, переживши навесні минулого року зміну влади, масові заворушення і кривавий міжетнічний конфлікт, добилася у Вашингтона права поставляти частину палива авіабазі США. Нова влада Киргизії також попросила Росію скасувати з 1 січня 2011 р. митні збори на імпорт авіакеросину. Москва погодилася, заявивши про намір брати участь у поставках палива для американської авіабази "Манас". Киргизія купує авіагас у "Газпромнафти".
У п'ятницю гендиректор ЗАТ "Газпром Нафта Аеро" Володимир Єгоров і гендиректор держпідприємства "Паливозаправний комплекс "Манас"(ПЗК) Максатбек Шаріпов підписали документи про створення ТзОВ "Газпром Нафта Аеро Киргизстан".
Після церемонії підписання, заступник гендиректора держпідприємства ТЗК "Манас" Тілек Ісаєв сказав Reuters, що в спільній російсько-киргизькому підприємстві частка "дочки" "Газпромнафти" складе 51%, а частка киргизького ПЗК - 49%. Контракти на поставку авіапального будуть підписані пізніше.
Новий уряд Киргизії зажадав змінити схему постачань реактивного палива для авіабази США в бішкекському аеропорту, заявивши про корупційні схеми, створених кланом поваленого Президента Курманбека Бакієва, який втік до Білорусії на хвилі масових протестів.
Вашингтон, декларуючи прозорість поставок, погодився на партнерство з киргизьким постачальником і підписав у лютому цього року відповідну угоду з ТЗК "Манас".
Авіабаза США в бішкекському аеропорту - життєво важливий і великий перевалочний пункт для забезпечення сил міжнародної коаліції, що веде війну в Афганістані.
Націоналізований після квітневої революції ТЗК буде поставляти до половини обсягів гасу для паливозаправників та вантажних літаків американського Центру транзитних перевезень "Манас". Іншу частину поставок як і раніше буде забезпечувати обрана Пентагоном і зареєстрована на Гібралтарі компанія Mina Corp. Загальна потреба авіабази США складає 360 тис. т реактивного палива на рік.