ua en ru

Росія та Йорданія закликають до негайного припинення бойових дій в секторі Газа

Глави міністерств закордонних справ (МЗС) РФ і Йорданії Сергій Лавров і Насер Джода закликають до негайного припинення бойових дій в секторі Газа, йдеться в матеріалах російського МЗС.

Глави зовнішньополітичних відомств обох країн вважають удари Ізраїлю щодо сектору Газа "непропорційними", а також висловлюють серйозну стурбованість ескалацією насильства, продовженням обстрілу території Ізраїлю і посилюванням гуманітарних проблем населення. Лавров і Джода закликали залучені в конфлікт сторони до стриманості.

Ситуацію навколо сектора Газа глави МЗС РФ і Йорданії обговорювали сьогодні в ході телефонної розмови, ініційованої йорданською стороною.

Нагадаємо, що з 14 листопада ц.р. Ізраїль приступив до проведення операції "Хмарний стовп" проти бойовиків "Хамас" в секторі Газа. Представники уряду Ізраїлю стверджують, що удари по Газі були нанесені через регулярні ракетні обстріли, що здійснювалися з її території. Поки операція здійснюється військово-повітряними силами, проте ізраїльська армія вже завершила підготовку до наземного етапу. За деякими повідомленнями наземна операція може початися на кінець суботи або в неділю.

"Хамас" ("Ісламський рух опору") - правлячий в секторі Газа (з 2007 р.) палестинський ісламістський рух і політична партія. "Хамас" визнаний терористичною організацією Євросоюзом, Ізраїлем, Канадою, США і Японією, а також заборонений в Йорданії. В Австралії та Великобританії терористичним визнають тільки військове крило "Хамас".

Читайте також: У результаті авіаудару Ізраїлю по сектору Газа загинув один з командувачів палестинських бойовиків