ua en ru

"Росія хоче всидіти на двох стільцях": МЗС про відмову Кремля від рішення суду Гааги

"Росія хоче всидіти на двох стільцях": МЗС про відмову Кремля від рішення суду Гааги Фото: МЗС України прокоментувало заяву Кремля щодо рішення суду Гааги (Віталій Носач, РБК-Україна)

Російській Федерації не вдасться уникнути відповідальності за злочини, які вона скоїла проти українського народу. Якщо Росія відмовляється від норм міжнародного права, то нехай тоді виходить і з Радбезу ООН.

Таку заяву в коментарі РБК-Україна зробив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Представник МЗС відреагував на сьогоднішню заяву Кремля про те, що Росія не збирається виконувати вимоги Міжнародного суду Гааги, який зобов'язав Москву негайно припинити бойові дії проти України.

"Росія хоче всидіти на двох стільцях одночасно. З одного боку, не виконувати обов‘язковий наказ Міжнародного суду ООН, а з іншого - продовжувати користуватися привілеями міжнародного права. Але міжнародним правом не можна махати як собака хвостом. Відмовляючись виконувати рішення Міжнародного суду, Росія має тоді відмовитися від усіх прав за Статутом ООН, насамперед права вето в Радбезі, а також імунітетів", - сказав Ніколенко.

Як наголосив речник МЗС, твердження РФ про відсутність у суду юрисдикції розглядати позов України, а відповідно і його виконувати, є нікчемними.

"Незважаючи на намагання вільно інтерпретувати рішення Міжнародного суду ООН, Росії не вдасться уникнути відповідальності за її злочини проти українського народу", - резюмував він.