ua en ru

Росія ще у 2005 році почала планувати, як "контролювати" Україну, - Кислиця

Росія ще у 2005 році почала планувати, як "контролювати" Україну, - Кислиця Фото: Сергій Кислиця (QatarEmb_Kyiv twitter)

Події лютого 2014 стали реалізацією планів 2005 року

Загроза з боку Російської Федерації (РФ) для України існувала завжди, починаючи з 2005 року. Про це в ході допиту по справі державної зради екс-президента Віктора Януковича в Оболонському суді Києва повідомив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, передає кореспондент РБК-Україна.

"Особисто з Януковичем я не знайомий. В Криму відбувалось, на мою думку, незаконне захоплення із застосуванням іноземних військ. Мені відомо про захоплення будівлі ВР АР Крим, офісів міністерства внутрішніх справ, а також про блокування аеропорту та військових частин", - сказав Кислиця.

За його словами, Росія вчинила акт збройноі агресії та акт захоплення частини України.

"Я особисто вважаю, що загроза від РФ існувала завжди. Питання в тому, який був ступінь загрози. Новим витком загрози став 2005 рік, коли в Україні став президентом Віктор Ющенко. Вони (РФ, - ред.) почали реальне планування того, як контролювати Україну. Події лютого 2014 стали реалізацією фактично планів, які були з 2005 року. Такі дії, як захоплення адміністративних будівель, є порушенням норм міжнародного права. Це є у будь-якому підручнику з міжнародного права. РФ вчинила акт збройноі агресії та акт захоплення частини України", - резюмуваа Кислиця.

Колегія суддів уже завершила допит Андрія Дещиці. Його допит тривав близько 4 годин. По завершенню допиту було оголошено перерву на 30 хвилин. Сьогодні суд також заслухає Андрія Плахотнюка (директор департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації МЗС).

Нагадаємо, раніше адвокат у суді по справі про держзраду екс-президента України Віктора Януковича подав клопотання про те, щоб надати підзахисному можливість бути присутнім при допиті свідків.