ua en ru

Росія доставить до Сирії відремонтовані вертольоти

Судно "Алаід" з сирійськими вертольотами Мі-25 на борту 23 червня 2012 р. зайде в порт Мурманська, щоб змінити прапор Кюрасао на російський. Про це повідомив офіційний представник Міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Олександр Лукашевич. При цьому він підкреслив, що вертольоти на борту судна належать Сирії, в Росії вони знаходилися на ремонті і повинні бути повернуті відповідно до укладених раніше домовленостями.

Також А.Лукашевіч зазначив, що не має інформації щодо подальшого маршруту судна після заходу в порт Мурманська. Дипломат додав, що Росія не постачає Сирії озброєння, яке могло б використовуватися для боротьби з внутрішніми противниками режиму Башара Асада.

Нагадаємо, раніше ряд іноземних ЗМІ повідомили про те, що Росія нібито поставляє в Сирію для боротьби з повстанцями бойові вертольоти, які перевозяться на судні "Алаід". Незабаром після цього страхова компанія Standard Club заявила про зняття з себе відповідальності за вказане судно, а класифікаційна компанія наполягла на знятті прапора Кюрасао, під яким слідував "Алаід".

У Сирії з березня 2011 р. триває протистояння влади і опозиції. Сирійська опозиція вимагає відставки президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірства по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів".

Раніше повідомлялося, що Ліга арабських держав закликає Росію припинити поставки озброєння до Сирії.