ua en ru

Росія, Білорусь і Казахстан підписали договір про створення Євразійського економічного союзу

Президенти Росії, Білорусі і Казахстану Володимир Путін, Олександр Лукашенко і Нурсултан Назарбаєв підписали в Астані договір про створення Євразійського економічного союзу (ЄАЕС)

Президенти Росії, Білорусі і Казахстану Володимир Путін, Олександр Лукашенко і Нурсултан Назарбаєв підписали в Астані договір про створення Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), який набирає чинності з 1 січня 2015 р.

"Наш Союз володіє величезними запасами природних ресурсів, у тому числі енергетичних. На нього припадає п'ята частина світових запасів газу і майже 15% - нафти. У країн "трійки" у той же самий час розвинена промислова, індустріальна база, потужний кадровий, інтелектуальний, культурний потенціал. Географічне положення дозволяє нам створювати транспортні, логістичні маршрути не тільки регіонального, але й глобального значення, зав'язувати на себе масштабні торговельні потоки Європи і Азії. Все це - запорука конкурентоспроможності нашого об'єднання, його динамічного розвитку у стрімко мінливому і складному світі", - заявив Путін.

Президент Росії особливо відзначив, що Євразійський економічний союз буде працювати на універсальних, прозорих, зрозумілих для всіх принципах, в тому числі на основі норм і принципів СОТ.

Сукупне населення країн ЄАЕС становить понад 170 млн чоловік, і вже в найближчі кілька місяців може зрости. До кінця року в склад ЄАЕС можуть увійти ще дві країни - Киргизстан та Вірменія. Президент останньої Серж Саргсян сьогодні запропонував встановити терміном підписання угоди про приєднання Вірменії до ЄАЕС 15 червня 2014 р.

"Розумію, що терміни дуже стислі, але в разі вашої готовності, впевнений, що за два-три дні ми зможемо знайти взаємоприйнятні рішення, які влаштують нас і наших партнерів", - зазначив Саргсян.

У свою чергу Президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв заявив, що його країна розраховує приєднатися до Євразійського економічного союзу до кінця поточного року.

"Впевнений, що вступ у Митний союз абсолютно необхідно для Киргизстану, додасть абсолютний імпульс розвитку всього народно-господарського комплексу Киргизстану. Ми хотіли б Новий рік, звичайно ж, зустріти в одному об'єднанні", - сказав він, зазначивши, що для цього киргизького парламенту доведеться швидко прийняти близько 30 законів.

Восени 2013 р. Путін заявляв, що договір про Євразійський економічний союз повинен відобразити нову якість інтеграції країн-учасниць порівняно з існуючим Митним союзом.

"У ньому необхідно відобразити нову якість інтеграції в порівнянні з нинішніми форматами (Митним союзом і Єдиним економічним простором). Повинно бути чітко прописано, що ми ведемо узгоджену політику в ключових сферах економічного регулювання", - зазначив він.

У свою чергу Назарбаєв виступив за те, щоб після створення Євразійського економічного союзу розпустити Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС). Киргизію і Таджикистан, що входять до ЄврАзЕС, але не збираються поки в ЄАЕС, за його словами, можна приєднати до Митного союзу в якості країн-спостерігачів, Вірменія ж може стати повноправним членом Митного союзу.
Одночасно з цим Назарбаєв виступив за прийняття в Митний союз Туреччини. За його словами, це допомогло б раз і назавжди припинити чутки про те, що під виглядом Митного союзу йде відродження Радянського Союзу.

"Президент Туреччини звернувся до мене з проханням вступити в наш Митний союз. Давайте приймемо Туреччину. Туреччину прийняти - велика країна, і розмова закінчиться", - запропонував Назарбаєв.