ua en ru

Росії 2011 р. доведеться долати великі проблеми, аби забезпечити економічне зростання,- річний огляд Сіньхуа

За умов наявності багатьох невизначених чинників у світовій економіці та відсутності достатнього внутрішнього стимулу до економічного зростання, російському урядові 2011 р., як і раніше, доведеться долати великі проблеми, з тим аби забезпечити стабільне економічне зростання, ефективно стримувати інфляцію й підвищувати упевненість населення. Про це йде мова в річному огляді економічного розвитку Росії, підготовленому агентством Сіньхуа.

Від літа цього року в Росії спостерігається тиск зростання цін на продукти харчування. Незважаючи на різні заходи, вжиті російським урядом для контролю над цінами на товари, наслідки засухи й зростання вартості сільськогосподарської продукції даватимуться взнаки й наступного року, в зв'язку з цим тиск інфляції залишиться великим. Д.Медвєдєв у своєму щорічному посланні чітко зажадав зменшити в майбутні три роки рівень інфляції до 4-5%.

Міністерство економічного розвитку спрогнозувало, що 2010 р. частка інфляції у ВВП складе 3,5-4%, а міністр фінансів Росії Олексій Кудрін заявив, що цей показник сягне 4,6%. Скорочення фінансового дефіциту є ще одним важливим завданням для російського уряду. Російський уряд найближчими роками планує поступово скорочувати фінансовий дефіцит, аби 2015 р. зменшити його до нульової позначки.

Економічні експерти Росії по-різному оцінюють становище в країні. В Інституті "Центр розвитку" Вищої школи економіки вважають, що через послаблення ефективності політики економічного стимулювання та обмеженість внеску інвестицій і споживання в економічне зростання, за умов можливих стрибків світових цін на нафту, всередині Росії не досить точок динамічного економічного зростання, тому наступного року темпи економічного зростання можуть і далі вповільнюватися. Проте в Інституті народногосподарського прогнозування Російської академії наук (ИНП РАН) вважають, що найближчими роками світові ціни на нафту зростатимуть, з цієї причини економічне зростання в Росії 2011 р. сягне 6,9%, а інфляція зменшиться до 7,8%.

Варто відзначити, що надмірна залежність економічного зростання Росії від експорту енергоносіїв і сировини, зокрема від експорту сирої нафти та природного газу, є вадою російської економіки. Передбачають, що 2011 р. Росія продовжить проводити стратегію економічного розвитку, що характеризується інноваціями, а також разом з модернізацією різних галузей зробить акцент на реструктуризації економіки і в пріоритетному порядку розвиватиме високотехнологічні й інноваційні проекти у сфері енергозбереження, космонавтики, ядерної енергетики, фармацевтики й інформатизації, віднаходячи нові точки економічного зростання та долаючи монокультурність економічного розвитку.