ua en ru

У Росії відсутня повага до суверенітету сусідніх країн, - екс-заступник генсека НАТО

У Росії відсутня повага до суверенітету сусідніх країн, - екс-заступник генсека НАТО Фото: Олександр Вершбоу

Вершбоу вважає, що РФ повинна понести відповідальність за неповагу

Війна з Грузією в 2008 році, подальша нелегальна присутність російських військ у Молдові - все це говорило і говорить про відсутність поваги до суверенітету сусідніх держав. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle розповів колишній заступник генсека НАТО Олександр Вершбоу.

"Скажімо так: ми бачили тривожні сигнали, але не надали їм достатнього значення. Війна з Грузією в 2008 році, подальша нелегальна присутність російських військ у Молдові - все це говорило і говорить про відсутність поваги до суверенітету сусідніх держав. Але нам не вистачило уяви уявити реальну анексію частини території сусідньої держави", - заявив він.

Він також вважає, що головне завдання політики РФ і особисто Путіна - виставити НАТО ворогом.

"Тому і розширення альянсу на схід, у результаті якого, до речі, жоден наш танк не присунувся до Росії, представляється як провокація. Але адже розширення НАТО створило біля західних кордонів Росії співтовариство стабільних демократичних держав, зробивши цю межу безпечніше. Нестабільність, з якою насправді, доводиться мати справу Росії - вона на півдні, а не заході", - підкреслив Вершбоу.

Нагадаємо, Вершбоу в інтерв'ю також наголосив, що НАТО ніколи не планував розмістити військові бази в Криму замість російських.