ua en ru

Россільгоспнагляд не виключає інспекцій на заводах молочної продукції Литви

Глава Россільгоспнагляду Сергій Данкверт не виключає проведення інспекцій на литовських заводах - виробниках молочної продукції. Про це він повідомив журналістам у Воронежі.

"Ми проаналізуємо всі ці заводи, візьмемо у Геннадія Онищенко всі матеріали по молочній продукції. Ми будемо інспектувати, швидше за все, допуск на ринок переглядати. Зараз будуть інспекції в Естонії, а слідом проведемо в Литві позапланово", - сказав Данкверт.

Він також додав, що ці питання будуть обговорюватися з литовським ветеринарним лікарем, який буде в Москві на виставці "Золота осінь".

У свою чергу голова Росспоживнагляду Геннадій Онищенко повідомив журналістам: "Люди не хочуть зрозуміти одного - ми ж Литві платимо не фальшивими грошима! А навіщо нам за наші нефальшивые гроші отримувати фальшиву продукцію? Лякати нас СОТ, євросоюз не треба!".

За його словами, нині сторони домовляються про візит литовської сторони для з'ясування обставин.

"Нам треба зрозуміти: хто хоче приїхати і з якими питаннями. Ми вікову дружбу обговорювати не збираємося", - резюмував він.

Напередодні Росія обмежила постачання литовської молочної продукції. За словами глави Росспоживнагляду, це було пов'язано з тим, що є серйозні претензії до якості продуктів, в першу чергу - сухого молока. Обмеження стосуватиметься, зокрема, сиру "Сваля" виробника "Пено жвайгждес". Росспоживнагляд вказує на вміст у продуктах шкідливих речовин і на "введення покупців в оману".

В кінці вересня 2013 р. Росспоживнагляд повідомив про виявлення неякісних молочних і м'ясних продуктів з Литви. Це вже другий випадок обмеження ввезення молочної продукції з Литви за останні роки. У 2009 р. такі заходи були прийняті, після того як у молоці знайшли антибіотики.