ua en ru

Росія із 7 жовтня обмежить поставки молочної продукції з Литви

Росспоживнагляд з понеділка, 7 жовтня, обмежить поставки до Росії молочної продукції з Литви. За заявою відомства, литовська молочна продукція не відповідає вимогам безпеки.

Федеральна служба РФ з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини (Росспоживнагляд) з понеділка, 7 жовтня, обмежить поставки до Росії молочної продукції з Литви. Про це повідомляє радіо "Ехо Москви".

За заявою Росспоживнагляду , литовська молочна продукція не відповідає вимогам безпеки.

Головний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко зазначив, що це стосується всієї молочної продукції, але передусім сухого молока.

Як пояснюють у Росспоживнагляді, ризики для споживачів пов'язані із забрудненням продукції шкідливими речовинами, а також численними порушеннями, які пов'язані із введенням покупців в оману.

Обмеження торкнеться в тому числі сиру "Сваля" виробника "Пено жвайгждес". Онищенко не виключив, що наступного тижня на кордоні буде зупинена вся литовська молочна продукція.

Втім, на думку прем'єр-міністра Литви Альгрідаса Буткявічюса, проблеми на кордоні з РФ викликані прийдешнім самітом "Східного партнерства" у Вільнюсі та головуванням Литви у ЄС. Він уточнив, що про обмеження поставок молочної продукції владу Литви поки ніхто не інформував. Коментуючи сумніви у якості литовських товарів, Буткявічюс зазначив, що мова йде про "висловлювання окремих осіб".

Раніше глава уряду Литви звинуватив Росію в торговельній війні, обурившись посиленими перевірками литовських вантажів і транспорту з боку РФ.

Наприкінці вересня Росспоживнагляд попередив про зростання випадків виявлення не тільки небезпечних молочних, а й м'ясних продуктів з Литви. Після чого відомство стало поступово вводити обмеження на ввезення продукції для ряду литовських виробників.

Росія є одним із ключових ринків для литовської молочної продукції (майже 85% усього експорту Литви).

Це вже другий випадок обмеження ввезення молочної продукції з Литви за останні роки. У 2009 р. такі заходи було вжито після того, як у молоці знайшли антибіотики.

Нагадаємо, Росспоживнагляд раніше ввів заборону на імпорт вина з Молдови, а також піддав критиці якість молочних продуктів з Білорусі. Також припинилося ввезення до країни українських цукерок Roshen, був обмежений імпорт ряду інших товарів з України.

Як відомо, литовські власті звинувачують російську сторону у веденні "торгових воєн" із сусідніми державами через їх співпрацю з Євросоюзом, пригрозивши навіть заблокувати Калінінградську область, якщо РФ продовжить "тиск на сусідів".

Під час недавнього саміту "Ялтинська європейська стратегія" Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте заявляла, що Литва відчуває такий самий тиск з боку Росії, як і Україна.