ua en ru

Литва пригрозила заблокувати Калінінградську область, якщо РФ продовжить "тиск на сусідів"

Литва може заблокувати залізничне і автомобільне сполучення Росії з Калінінградською областю в тому випадку, якщо Москва "не припинить тиску на своїх сусідів" у зв'язку з їх партнерством із Євросоюзом. 

Литва може заблокувати залізничне і автомобільне сполучення Росії з Калінінградською областю в тому випадку, якщо Москва "не припинить тиску на своїх сусідів" у зв'язку з їх партнерством із Євросоюзом. Таку заяву сьогодні, 2 жовтня, зробив в інтерв'ю Reuters міністр закордонних справ прибалтійської держави Лінас Лінкявічюс (на фото).

Вільнюс, який на даний час головує у ЄС, наприкінці листопада 2013 р. проведе саміт Євросоюз - "Східне партнерство", який буде присвячений зміцненню торговельних зв'язків між державами колишнього СРСР і Брюсселем. Зокрема, на Вільнюському саміті очікується підписання Угоди про асоціацію (УА) між Україною та ЄС.

"Східне партнерство" - це проект ЄС, ключовою метою якого є розвиток інтеграційних зв'язків із шістьма країнами - Україною , Молдовою, Азербайджаном, Вірменією, Грузією і Білоруссю. Литва вважає ці країни сферою впливу Росії. Позицію Вільнюса підтверджує нещодавня реакція Москви на схвалення урядом України проекту Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв обіцяв, що асоціація з ЄС закриє Україні шлях до Митного союзу, зазначаючи, що зараз Київ "намагається всидіти на краєчках двох стільців". Українські експерти, cвоєю чергою, називали останні скандали з обмеженням доступу товарів на російський ринок (зокрема, цукерок Roshen) шантажем з боку Кремля, закликаючи уряд не піддаватися на погрози і обрати європейський шлях розвитку.

Невдоволення Вільнюса також викликав посилений контроль вантажів і перевізників з Литви, введений РФ з 11 вересня 2013 р. Крім того, із 30 серпня російські прикордонники дуже ретельно перевіряють легкові автомобілі з литовськими номерами. У зв'язку із цим МЗС Литви навіть рекомендувало своїм громадянам утриматися від поїздок до Калінінградської області. При цьому прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс заговорив про "торговельну війну".

"Ми можемо вжити аналогічні заходи", - сказав Лінкявічюс, відповідаючи на питання про те, які кроки має намір здійснити Литва. "Як ви знаєте, Калінінградська область географічно ізольована від Росії, відтак ми здатні вжити деякі заходи для того, аби що-небудь відрізати", - заявив литовський міністр. "Це, передусім, транспорт: ми може заблокувати потяги, поставки товарів - все, що завгодно. Це теоретично можливо. Поки це не обговорювалося, це не наші методи", - додав Лінкявічюс.

Зазначимо, що в Калінінградській області, яка межує з Литвою на півночі і сході та Польщею на півдні, проживає 950 тис. осіб. Для того щоб потрапити до регіону з Росії суходолом, необхідно проїхати через територію Білорусі та Литви. Громадянам РФ для перетину двох литовських кордонів видається транзитна віза.

Раніше постійний представник РФ у ЄС Володимир Чижов під час виступу у Брюсселі наголосив, що Кремль не чинить тиску на Україну та інші країни "Східного партнерства".

Як заявила під час нещодавнього саміту "Ялтинська європейська стратегія" Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте, Литва відчуває такий же тиск з боку Росії, як і Україна.