ua en ru

Ярославський став спонсором проекту по встановленню пам'ятників Нобелівським лауреатам з харківського вишу

Ярославський став спонсором проекту по встановленню пам'ятників Нобелівським лауреатам з харківського вишу Фото: Олександр Ярославський

В Харкові відбулася церемонія відкриття пам'ятників лауреатам Нобелівської премії Іллі Мечникову, Льву Ландау і Саймону Кузнецю. Бюсти вченим встановлено перед входом у головний корпус Харківського національного університету ім. Каразіна, в якому вони навчалися або працювали, повідомляють українські ЗМІ.

Ректор вишу Віль Бакіров зазначив, що робота над проектом велася близько двох років, однак завершити її вдалося лише завдяки допомозі члена Наглядової ради університету, президента групи DCH Олександра Ярославського.


"Для нас було дуже важливо, що цим проектом зацікавився член Наглядової ради, відомий підприємець і меценат Олександр Владиленович Ярославський. Він гаряче цю ідею підтримав. Так як університет обмежений у коштах. Він виділив серйозну суму - близько півмільйона гривень. З його допомогою завершили цю роботу", - сказав Бакіров.

Глава Адміністрації Президента України Борис Ложкін також подякував меценату Олександру Ярославському за підтримку проекту.

"Я вважаю, що українська влада повинна зробити все можливе, щоб кращі вчені в одному з головних центрів науки, місті Харкові, залишалися тут і тут ставали Нобелівськими лауреатами, щоб вони тут жили все своє життя і були задоволені тим, як їм тут працюється і тим, які відкриття вони тут роблять", - заявив він.

Віль Бакіров підкреслив, що Олександр Ярославський допомагає вишу і з іншими проектами, наприклад, з бізнес-школою.

"Він сам вчений, кандидат наук. Він захищався в ті часи, коли кандидатську було важче, ніж сьогодні докторську захистити", - відзначив Бакіров.

Автори бюстів нобелівським лауреатам - Олександр Рідний і Ганна Іванова. Цей творчий колектив працював над іншим проектом, реалізованим за підтримки Олександра Ярославського, – пам'ятниками історику Дмитру Багалею та математику Олександру Ляпунову, які встановлені біля Північного корпусу університету.

Ілля Мечников - випускник Харківського університету, один із засновників еволюційної ембріології, першовідкривач фагоцитозу та внутрішньоклітинного травлення, творець порівняльної патології запалення, фагоцитарної теорії імунітету, засновник наукової геронтології.

Лев Ландау з 1935-1937 рік був завідувачем кафедри Харківського університету, вже за життя став визнаним класиком науки, його обрали своїм почесним членом академії наук СРСР, Данії, Нідерландів, США та Німеччини.

Саймон Кузнець навчався в роки громадянської війни в Харківському університеті на юридичному факультеті, вплинув на світову економічну думку середини і другої половини ХХ століття. Він відомий, насамперед, як "батько" концепції валового внутрішнього продукту (ВВП).

Олександр Ярославський - засновник і власник однієї з найстаріших фінансово-промислових груп країни до 2007 р. - "Укрсіб", з 2007 р. - DCH. До складу групи входять компанії таких секторів економіки, як фінанси, будівництво, транспорт.

Також Ярославський є президентом ФК "Металіст" в 2005-2012 рр. Під керівництвом Олександра Ярославського клуб встановив рекорд України, 5 років поспіль завоювавши бронзові медалі національного чемпіонату. Протягом усього цього періоду ФК "Металіст" брав участь в Кубку УЄФА (з 2010 р. - в Лізі Європи).

Крім того, Ярославський є генеральним інвестором підготовки Харкова до Євро-2012. За даними ЗМІ, загальна сума соціальних інвестицій Олександра Ярославського у підготовку Харкова до Євро-2012 перевищила 300 млн дол.