ua en ru

Ярославський шукає в Давосі партнерів для розвитку ХТЗ та співфінансування "Сухої балки"

Ярославський шукає в Давосі партнерів для розвитку ХТЗ та співфінансування "Сухої балки" Фото: Олександр Ярославський (прес-служба DCH)

Ярославський проводить у Давосі переговори з американськими та китайськими інвесторами

Український бізнесмен, власник групи DCH Олександр Ярославський проводить у Давосі переговори з американськими та китайськими інвесторами про можливість розташування нових виробництв на території Харківського тракторного заводу (ХТЗ), який йому належить, а також обговорює з банками перспективи співфінансування розвитку рудника "Суха балка". Про це він розповів у коментарі журналістам у Давосі сьогодні, 26 січня.

"На ХТЗ працювало в свій час 45 тис. чоловік, і завод випускав 50 тис. тракторів, а зараз працює 3 тис., і він випускає 1 тис. тракторів. Є вільні потужності для інших виробництв. Хочу залучити партнерів", - сказав він.

Ярославський нагадав, що придбав ХТЗ в квітні 2016 року "практично в зруйнованому стані". "Завод рік стояв, втратив практично всі ринки збуту. Я хочу вдихнути нове життя в нього", - зазначив власник DCH.

За його словами, фактично йдеться про намір створити індустріальний парк на базі території ХТЗ, яка займає 150 га, а також збільшити кількість працівників на ній на порядок.

Ярославський шукає в Давосі партнерів для розвитку ХТЗ та співфінансування "Сухої балки"

Фото: Олександр Ярославський в Давосі (прес-служба DCH)

Говорячи про розвиток "Сухої балки", яку він купив в травні минулого року у Evraz, бізнесмен відзначив перспективність цього підприємства і намір залучити співфінансування для реалізації нових проектів. За його словами, він обговорює таку можливість як з комерційними банками, так і з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема, провів зустріч з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). "Зі мною банки готові йти в такі проекти", – заявив власник DCH.

Він зазначив, що в цьому році у своїй поїздці в Давос зосередився саме на таких "точкових конкретних зустрічах", які, на його особисту думку, принесуть більше користі, ніж обговорення загальноекономічної перспективи України та її інвестиційного клімату.

Ярославський підкреслив, що Україна залишається головним фокусом його інвестицій. "Я говорив, що буду вкладати в Україну і купувати українські підприємства, і кожен рік підтверджую це реальними угодами: ХТЗ, "Суха Балка", страхова компанія ІНГО (купив в липні 2017 року). Це великі проекти і вимагають ретельної уваги. Є плани покупок і на 2018 рік", – заявив він, в той же час поки відмовився їх конкретизувати.

Ярославський шукає в Давосі партнерів для розвитку ХТЗ та співфінансування "Сухої балки"Фото: Олександр Ярославський в Давосі (прес-служба DCH)

Як відомо, група DCH за 20 років роботи в Україні розвивала різні інвестиційні проекти, серед яких УкрСиббанк, проданий міжнародній групі BNP Paribas, Черкаський "Азот", "Київстар", підготовка інфраструктури Харкова до Євро-2012. Поточні пріоритетні напрями діяльності бізнес-групи – фінанси, виробництво будматеріалів, будівництво, девелопмент, готельний бізнес. Структура активів DCH представлена, зокрема, Міжнародним аеропортом "Харків", готелем Premier Palace Hotel Kharkiv 5*, мережею ТРЦ "Караван".

Крім цього, Ярославський в середині 2017 року повідомив про можливість покупки російського Внєшекономбанку (ВЕБ) його української "дочки" – Промінвестбанку (ПІБ, Київ), на той момент 13-го за розмірами активів на українському ринку. Однак Нацбанк повернув йому документи, так як бізнесмен не отримав погодження у продавця – російського ВЕБ.