ua en ru

"Росатом" заявляє про надходження ядерного палива з Рівненської АЕС для переробки

"Росатом" заявляє про надходження ядерного палива з Рівненської АЕС для переробки Фото: завод "Маяк" у Челябінській області РФ

Продукти поділу, які містяться в ОЯП, у ході переробки будуть оскловані і у вигляді кондиційованих РАВ повернуті до України

Опромінені тепловиділяючі збірки ВВЕР-440 Рівненської атомної електростанції (АЕС) в рамках програми з вивезення опроміненого ядерного палива (ОЯП) з України доставлено на переробку на радіохімічний завод ВО "Маяк", що входить до держкорпорації "Росатом". Про це повідомили у прес-службі "Росатома" в Україні.

Відповідно до контракту, продукти поділу, що містяться в ОЯП, в ході переробки буде оскловано і у вигляді кондиціонованих радіоактивних відходів (РАВ) повернуто до України.

За даними інформслужби ФДУП "ПО "Маяк", у процесі переробки будуть отримані цінні компоненти, у тому числі уран, який буде використаний для виготовлення палива для АЕС.

Як наголошується, перевезення ОЯП пройшло у штатному режимі відповідно до контракту, укладеного між ВО "Маяк" і НАЕК "Енергоатом", в узгоджені раніше терміни. Транспортування здійснено згідно із сучасними стандартами безпеки та вимогами МАГАТЕ.

"Поставка опроміненого ядерного палива з України є доказом успішної реалізації програми з вивезення ОЯП і триваючого співробітництва між країнами в галузі атомної енергетики. Основна мета цієї співпраці полягає в забезпеченні безпечної роботи атомних електростанцій України і Росії", - йдеться в повідомленні "Росатома".

Вивіз ОЯП з України до Росії відбувся в рамках угоди між урядами РФ і України про науково-технічне та економічне співробітництво в галузі атомної енергетики від 15 січня 1993 р., яке передбачає ввезення на територію Росії опроміненого ядерного палива на тимчасове зберігання і переробку з наступним поверненням радіоактивних відходів до України.

Виробниче об'єднання "Маяк" (м. Озерськ, Челябінська обл.) - російське держпідприємство, що займається переробкою ОЯП атомних реакторів, виробництвом ізотопів і засобів радіаційного контролю. ВО "Маяк" виробляє більше половини загального обсягу експорту радіонуклідної продукції Росії.

Як повідомлялося наприкінці жовтня, РФ не отримувала від України офіційної відмови від будівництва заводу ядерного палива.