ua en ru

Ромні переміг Обаму на теледебатах кандидатів на пост Президента США

Президентом США Бараком Обамою і кандидатом на вищу посаду в країні від республіканців Міттом Ромні. За даними опитування, проведеного CNN, претендента від республіканців переможцем вважають 67% американців, нинішнього господаря Білого дому - лише 25%.

В ході дебатів кандидати представили свою думку щодо вирішення ключових внутрішньоамериканських проблем, зокрема стимулювання економіки, скорочення боргового навантаження на федеральний бюджет і функціонування програм соціального забезпечення.

По основним економічним питанням погляди кандидатів мали діаметральні розбіжності. В той час, як Обама наполягав на тому, що програма, запропонована Ромні, має деструктивний характер і нашкодить американській економіці, опонент чинного лідера наполягав на тому, що поточна політика не несе позитивних зрушень і є провальною, і саме тому країні потрібні зміни.

Перше питання ведучого дебатів стосувалось безробіття і було звернене до Обами. Відповідаючи на це питання, Президент в першу чергу звернув увагу, що бачить розвиток США в інвестуванні у навчання та розвиток нових технологій, головним чином "зеленої енергетики", так як в остаточному підсумку це дасть нові робочі місця і підніме рівень життя пересічного громадянина. Поряд з цим він має намір і далі скорочувати податки, продовжувати підтримку середнього класу, при цьому більш заможні громадяни повинні "поділитися" частиною своїх доходів. Примітно, що дохідна частина бюджету позбулася частини податкових надходжень у період Джорджа Буша молодшого, коли він оголосив "податкові канікули". Зараз річний дефіцит бюджету перевищує 1 трлн дол., а зовнішній борг переступив за відмітку 16 трлн дол.

"У мене інший погляд. Не шляхом збільшення податків для багатих", - заявив Ромні і представив свою програму стимулювання, в яку увійшли п'ять пунктів. Він запропонував зосередити зусилля на "енергетичній незалежності" США, активізувати зовнішню торгівлю, забезпечити всім повноцінну освіту, збалансувати федеральний бюджет і всіма силами заохочувати підприємства малого бізнесу, в секторі яких створюється основний обсяг робочих місць.

Разом з тим в ході дискусії Обама оголосив про те, що його опонент лукавить і намагається йти проти математики, заявляючи, що надасть всім податкові послаблення, і це не стане новим навантаженням на федеральний бюджет.

В цілому політологи відзначили більш агресивний виступ республіканця, відзначивши, що він знаходиться в більш вигідній позиції, оскільки не має за плечима вантажу в чотири роки президентського терміну, за провали якого глава держави так чи інакше несе відповідальність, передає CNN. На тлі цього експерти відзначають той факт, що Обама отримав країну, яка на порозі світової фінансової кризи вела дві затяжні військові кампанії, але зараз американська економіка не тільки не зменшується, але демонструє нехай слабке, але все-таки зростання.

Читайте також: Ромні: Обама не розуміє американських цінностей