ua en ru

Профільний комітет рекомендував прийняти законопроект про свободу мирних зібрань

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував прийняти за основу проект закону № 2508а "Про свободу мирних зібрань". Про це йдеться на сайті ВР.

Авторами законопроекту виступили депутати від усіх парламентських фракцій Андрій Шевченко, Юрій Мірошниченко, Григорій Немиря, Сергій Тігіпко, Іштвана Гайдаш, Мустафа Джемілєв, Ірина Луценко, Василь Самойленко.

Законопроект деталізує зафіксовано в Конституції право на мирні зібрання та вносить зміни до 9 існуючих законів - зокрема, виключає з Кодексу про адміністративні правопорушення статті про покарання організаторів та учасників акцій протесту. По тексту, організатори заходів повинні попереджати про свої плани органи за 48 годин, у той час законопроект гарантує право на спонтанні зібрання.

Крім того, комітет ухвалив рішення включити до порядку денного сесії Верховної Ради України проект закону України № 2508а-1 "Про свободу мирних зібрань", розроблений як альтернативний народними депутатами від "Удару" Володимиром Куренним, Марією Іоновою, Ростиславом Павленко та Романом Чернегою.