ua en ru

РФ придбає в резерви 2 млн т зерна

Мінсільгосп РФ вважає, що в 2011 році не має сенсу проводити масові закупівлі зерна. Закупівельні інтервенції на зерновому ринку можуть стати потрібними в окремих регіонах, і держфонд може поповнитися максимум на 2 млн т. Окремі регіони вже мають проблеми зі збутом зерна і просять почати держзакупівлі, але сенсу в цьому немає - поточні ринкові ціни і так високі.

Директор департаменту регулювання агропродовольственного ринку Мінсіьгоспу Сергій Сухов заявив, що відомство оцінює ситуацію на ринку зерна в різних регіонах, для того, щоб зрозуміти, де можуть бути потрібними держзакупівлі. "Очевидно, що немає необхідності проводити їх по всій країні, це достатньо локальний механізм, щоб зняти зайві обсяги зерна в окремих регіонах, і ми готові це робити", - заявив він. Сухов повідомив, що деякі регіони вже закликають почати закупівельні інтервенції. Наприклад, в Уральському федеральному окрузі спостерігаються проблеми зі збутом зерна.

Заступник генерального директора Об'єднаної зернової компанії (ОЗК) Арам Гукасян згоден з тим, що закупівлі необхідно проводити після оцінки балансів регіонів. "Закупівлі зерна до інтервенційного фонду можна почати після закінчення збирання врожаю", - додав він. За його словами, ОЗК, яка є держагентом з проведення інтервенцій, технічно готова до початку цих операцій.

Раніше Мінсільгосп повідомляв, що в поточному сезоні до інтервенційного фонду може бути придбано 1,5-2 млн т зерна. На 1 вересня в держфонді зберігалося 6,61 млн т зерна, зокрема 1,87 млн т - в Сибірському, 1,86 млн т - в Приволзькому, 0,98 млн т - в Південному, 0,85 млн т - в Центральному, 0,627 млн т - в Північно-Кавказькому, 0,32 млн т - в Уральському, 0,09 млн т - в Північно-Західному федеральних округах.