ua en ru

У РФ суд відхилив позов сім'ї померлого у радянському полоні дипломата Швеції

У РФ суд відхилив позов сім'ї померлого у радянському полоні дипломата Швеції Фото: суд (tomenko.ua)

У ФСБ обіцяють відкрити необхідну інформацію після 2020 року

У понеділок, 18 вересня, Міщанський районний суд Москви відхилив позов сім'ї шведського дипломата Рауля Валленберга проти ФСБ. Про це повідомляє DW.

Позивач - племінниця Валленберга Марі Ельса Дюпуі - наполягала на тому, щоб сім'ї дипломата надали інформацію про його долю. Зокрема, вона вимагала зобов'язати ФСБ відкрити доступ до оригіналів документів про Валленберга.

У вердикті, оголошеному суддею Марією Афанасьєвою, сказано, що суд постановив "в задоволенні позовних вимог Марі Ельси Дюпуі відмовити в повному обсязі".

"В останні роки стало очевидним, що в російських архівних колекціях містяться документи, що мають пряме відношення до долі Рауля, однак ні членам його сім'ї, ні незалежним експертам не була надана можливість ознайомитися з ними. Наш пошук відповідей на питання про долю Рауля Валленберга триватиме, поки ми не дізнаємося, що з ним сталося і чому", - сказала Дюпуі.

За словами представника ФСБ на суді, документи, ознайомлення з якими вимагає Дюпуі, містять дані третіх осіб і без дозволу цих осіб або їх спадкоємців можуть бути опубліковані через 75 років після їх появи - в 2020 році.

Адвокат Дюпуі Іван Павлов вже заявив про намір оскаржити рішення суду.

"Ми вважаємо, що рішення суду незаконним і несправедливим. Звичайно, ми зі своєї процесуальної сторони оскаржимо його", - запевнив він.

Нагадаємо, племінниця померлого в радянському полоні дипломата Швеції подала в суд на ФСБ.