ua en ru

Племінниця померлого в радянському полоні дипломата Швеції подала в суд на ФСБ

Племінниця померлого в радянському полоні дипломата Швеції подала в суд на ФСБ Фото: ФСБ (wikimedia.org Ikar.us)

ФСБ відмовилася розкривати інформацію про смерть шведського дипломата, який врятував 20 тис. євреїв від голокосту

Племінниця померлого в радянському полоні дипломата Швеції Рауля Валленберга, що врятував близько 20 тис. євреїв від Голокосту, подала до суду на Федеральну службу безпеки (ФСБ) Російської Федерації. Про це повідомляє Associated Press.

"Родичі Рауля Валленберга, шведського дипломата, який зник після надання допомоги, щонайменше, 20 тис. угорських євреїв від Голокосту, подали позов на адресу головного агентства-наступника КДБ про надання повної та нецензурної документації по його справі", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, племінниця Валленберга Марі Дюпуй в середу заявила, що звернулася до Російської юридичної асоціації з проханням подати позов, тому що "численні прохання до російської влади протягом багатьох років, публічно і приватно, самими експертами-істориками та шведськими посадовими особами не принесли результатів"

Зазначимо, що Рауль Валленберг з липня 1944 року працював у шведському представництві в Будапешті, де став видавати євреям так звані захисні паспорта - документи, що посвідчують особу очікують репатріації підданих Швеції. Це дозволило уникнути депортації євреїв в німецькі концтабори.

Крім того, Валленберг орендував будівлі в Будапешті і оголосив їх екстериторіальної власністю Швеції, на яку поширювався дипломатичний імунітет. У них дипломат тимчасово розселяв євреїв.

Так, Валленберг зник після арешту Червоною Армією в 1945 році. Спочатку в СРСР заперечували, що він перебував у них, але пізніше опублікували інформацію, що він помер у в'язниці в 1947 році.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що бібліотека Вінера в Лондоні, один з найбільших і найвідоміших у світі архівів, які займаються збором даних про Голокост, надає з п'ятниці, 21 квітня, доступ до засекреченого раніше архіву Комісії ООН з розслідування військових злочинів (UN War Crimes Commission / UNWCC).