ua en ru

РФ надасть кредит обсягом 6 млрд дол. на будівництво АЕС в Білорусії

Обсяг кредиту, що виділяється Росією на будівництво АЕС в Білорусії, складе приблизно 6 млрд дол., повідомив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на прес-конференції за підсумками засідання міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС, вищий орган Митного союзу) на рівні глав урядів у Мінську. При цьому В.Путін підкреслив, що кредитна угода може бути укладена вже протягом місяця. "Питання йде про фінансування інфраструктури", - пояснив прем'єр. Він нагадав, що, як правило, фінансування інфраструктури бере на себе сторона, на чиїй території зводиться АЕС. "Але ми обговорюємо можливість кредитування і в цій частині", - уклав В.Путін.
Нагадаємо, 15 березня 2011 р. Росія і Білорусія підписали угоду про співпрацю в будівництві АЕС на білоруській території. Документ підписано за підсумками засідання Ради міністрів Союзної держави в Мінську в присутності прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна і глави уряду Білорусії Михайла Мясниковича, передає РБК.
У пакет угод про будівництво АЕС, зокрема, увійшли міжурядові угоди про деякі заходи щодо забезпечення паралельної роботи об'єднаної енергетичної системи Білорусії і єдиної енергетичної системи РФ, про співробітництво в будівництві на території Білорусії АЕС.
У Білорусії планується будівництво АЕС потужністю 2,4 МВт за російським проектом. Генеральним підрядником виступає російська компанія "Атомстройекспорт". Білорусь офіційно звернулася до уряду РФ з проханням про виділення держкредиту у розмірі 9 млрд дол. на будівництво АЕС та інфраструктури. Спорудження котловану під АЕС планується почати у вересні 2011 р. Запуск першого енергоблоку намічений на 2017 р., другого - на 2018 р.
В даний час міністерства фінансів Білорусії і Росії ведуть переговори за проектом кредитної угоди. Як очікується, в травні сторони підпишуть генеральний контракт на будівництво АЕС. За розрахунками білоруського боку, загальний обсяг фінансування будівництва АЕС, включаючи інфраструктуру, становить близько 9 млрд дол.