ua en ru

РФ передала до суду ООН попередні зауваження по позову України про фінансування тероризму

РФ передала до суду ООН попередні зауваження по позову України про фінансування тероризму Ілюстративне фото (icj-cij.org)

Україна до 14 січня 2018 року має подати суду свою позицію щодо попередніх зауважень РФ

Російська Федерація (РФ) передала до Міжнародного суду ООН попередні зауваження по позову України про фінансування тероризму. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ України.

"12 вересня 2018 року Російська Федерація передала на розгляд МС ООН свої попередні зауваження, які стосуються відсутності в суду юрисдикції для розгляду справи", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Україна у січні 2017 року подала позов проти РФ до Міжнародного суду ООН у зв’язку з її численними та систематичними порушеннями Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Крім того, у червні поточного року Україна подала до суду меморандум, який описує і доводить всі порушення конвенцій з боку РФ.

"Російська Федерація скористалася своїм правом, наданим статутом ООН та регламентом суду ООН, та передала на розгляд суду свої попередні зауваження. Водночас, у Міністерстві закордонних справ переконані, що суд відхилить ці зауваження та прийме рішення щодо наявності юрисдикції розглядати справу України", - йдеться у повідомленні.

Крім того, повідомляється, що відповідно до регламенту, Україна до 14 січня 2018 року має подати на розгляд суду свою письмову позицію щодо попередніх зауважень РФ, після цього суд проведе усні слухання та винесе своє рішення.

"Міністерство закордонних справ впевнене також і в своїй перемозі на наступній стадії розгляду - по суті. Російська Федерація буде притягнута до відповідальності за порушення норм міжнародного права", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що поданий до Міжнародного суду ООН меморандум стосовно Російської Федерації містить факти і докази, на яких ґрунтується позов проти РФ. Також зазначалося, що розгляд справи України проти РФ в Гаазі триватиме кілька років.