ua en ru

РФ почала військові навчання на кордоні з Україною

У прикордонних з Україною районах розпочалися навчання з'єднань Південного і Західного військових округів.

У прикордонних з Україною районах розпочалися навчання з'єднань Південного і Західного військових округів. Про це повідомив міністр оборони Сергій Шойгу перед засіданням колегії військового відомства.

"Ситуація в Україні викликає серйозну стурбованість. З 22 квітня нове українське керівництво почало так звану активну фазу операції на південно-східних рубежах України. Вже є людські жертви", - сказав Шойгу.

Глави Міноборони розповів, що в силовій операції проти мирних громадян на південному сході України задіяне угруповання українських військ чисельністю понад 11 тис. осіб. До нього також залучено близько 160 танків, понад 230 БМП і БТР, не менше 150 гармат і мінометів і велику кількість авіації.

"Проти мирних громадян діють підрозділи Національної гвардії, а також батальйони з екстремістів "Правого сектора", розпочато формування батальйону "Донбас", - додав він.

При цьому, за словами Шойгу, "в загонах самооборони на південному сході України налічується трохи більше 2 тис. людей, близько 100 одиниць автоматичної зброї, в основному захопленого в районних відділах міліції та Служби безпеки, а також кількома десятками гладкоствольної мисливської зброї".

"Сили явно не рівні", - зазначив міністр оборони. "Відмашка на застосування зброї проти мирних жителів своєї країни вже дана. Якщо сьогодні цю військову машину не зупинити, то це призведе до великої кількості загиблих і поранених", - заявив він.

Крім того, за словами глави Міноборони, не сприяє нормалізації обстановки і "оголошені навчання військ НАТО на території Польщі та країн Балтії". "Ми змушені реагувати на такий розвиток ситуації", - заявив Шойгу.

Глава військового відомства повідомив, що з сьогоднішнього дня в прикордонних з Україною районах почалися військові навчання батальйонних тактичних груп загальновійськових з'єднань Південного і Західного військових округів.

"Війська відпрацьовують питання здійснення маршів своїм ходом і розгортання для виконання завдань за призначенням", - пояснив Шойгу. Крім того, за його словами, авіація виконає польоти з відпрацювання дій поблизу державного кордону.

Сьогодні на сході України проходить активна фаза антитерористичної операції. Українські військові спільно з бійцями Національної гвардії захопили кілька блокпостів на під'їздах до Слов'янська Донецької області. За даними МВС України, в результаті зіткнень загинуло п'ятеро сепаратистів.

Фотогалерея: звільнення Слов'янська від сепаратистів

Крім того, вчора від сепаратистів було звільнено місто Святогірськ Донецької області, що знаходиться неподалік від Слов'янська.