ua en ru

РФ може використовувати Фірташа для боротьби проти України, - політолог

Явно виражена проросійська орієнтація бізнесмена Дмитра Фірташа в умовах загострення військового протистояння з Росією становить серйозну загрозу для національної безпеки України. Таку точку зору висловив засновник дослідницької компанії "Актив-груп" Андрій Єременко.

"Ексклюзивні права на поставку російського газу в Україну, які кілька років мала компанія "Росукренерго", її співвласником є Фірташ, чітко свідчать про наявність тісних ділових стосунків між ним та вищим керівництвом РФ, яке ініціювало військову агресію проти нашої країни. Враховуючи те, що Росія використовує поставки природного газу в якості політичної і економічної зброї, не доводиться сумніватися і в наявності у Фірташа багаторічних плідних контактів з представниками російських спецслужб. Очевидно, що за таких умов Росія може використовувати Фірташа, що потрапив у складну ситуацію, - маю на увазі перспективу екстрадиції в США, можливий суд над ним у Штатах і ймовірність багаторічного тюремного ув'язнення - як інструмент руйнування економіки України. Особливо в цьому плані турбує те, що в часи президентства Януковича під контроль Фірташа і його ділового партнера Сергія Льовочкіна потрапила велика кількість стратегічних українських підприємств. Росія може використовувати дружнього їй Фірташа для дестабілізації роботи ряду стратегічно важливих для економіки України підприємств", - вважає Єременко.

До числа цих підприємств політолог відніс Вільногірський ГМК і Ирашанский ГЗК, які вдалося повернути під контроль держави, незважаючи на запеклий опір, вчинений Фірташем і Льовочкіним. А також "Кримський титан", "Сумихімпром" і Запорізький титаномагнієвий комбінат", контроль над якими Фірташ встановив протиправним шляхом і продовжує утримувати його.

"Ці підприємства відносяться до стратегічно важливих для економіки і національної безпеки України в силу їх унікальності, стратегічного призначення основних видів продукції, займаним часткам на високо-маржинальних світових ринках відповідної продукції. У війні всі засоби хороші, що вже не раз доводило керівництво Росії.