ua en ru

З РФ за 19 років незаконно вивели більше 1,3 трлн дол

З РФ за 19 років незаконно вивели більше 1,3 трлн дол Фото: з РФ за 19 років незаконно вивели більше 1,3 трлн дол

Капітали виводять не тільки олігархи, а й дрібні бізнесмени, які залишають країну

З Російської Федерації за 19 років (у 1994-2012 роках) незаконно вивели більше 1,341 трлн дол. Тільки в 2010-2012 роках з РФ незаконно вивозилося більш ніж по 140 млрд дол. на рік. Про це свідчать дані звіту компанії Global Financial Integrity (GFI).

Як наголошується, капітали виводять не тільки олігархи, а й дрібні бізнесмени, які покидають країну.

Зокрема, повідомляється, що понад 90% відтоку капіталу забезпечувало використання практики trade misinvoicing - угод з іноземними компаніями, в рамках яких з країни вивозилося більше обсягу товару, ніж вказувалося в офіційних документах, а отримані "надлишки" виручки накопичувалися на закордонних рахунках.

Як повідомляється, за підрахунками експертів GFI, в середньому за рік з країни виводилося по 70,5 млрд дол., проте в останні роки сума збільшилася.

В TOP-5 країн за обсягами незаконного виведення капіталів GFI включає також Мексику, Філіппіни, Індію і Бразилію, але в абсолютних цифрах РФ їх ​​випереджає.

Повідомляється, що з Мексики 1,156 млрд було незаконно виведено за кордон не за 19, а за 42 роки, а з Індії за цілих 64 роки вивели втемну менше 700 млн дол.

Таке "лідерство" РФ експерти пояснюють браком контролю за фінансовими потоками, завдяки чому численні учасники ринку легко обходять закон, а також загальною нестабільністю в економіці.

В цілому, сукупний обсяг незаконного руху капіталів за межі Росії і ззовні експерти GFI оцінюють приблизно в 3,27 трлн дол.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Великобританію таємно переведені капітали на 138 млрд євро, у тому числі з РФ.