ua en ru

У РФ анонсували новий контракт з Україною на поставки уранової сировини

У РФ анонсували новий контракт з Україною на поставки уранової сировини Фото: уран (РБК-Україна)

Підписання трирічної угоди планується у липні-серпні цього року

Генеральний директор АТ "Міжнародний центр зі збагачення урану" (МЦЗУ) Гліб Єфремов заявив, що Росія і Україна влітку планують підписати новий контракт з постачання уранової сировини з України в РФ, передає російський "Інтерфакс".

"У цьому році угоду про створення МЦЗУ було пролонговано на наступний 10-річний період, але в умовах незрозумілих поточних цін на уран, на складові уранового палива ми прийняли рішення і домовилися з Україною і з усіма іншими нашими акціонерами, що наступний період дії довгострокової угоди буде 3-річним... підписання трирічної угоди планується у липні-серпні цього року", - розповів Єфремов.

Генеральний директор МЦЗУ заявив, що зараз йде процедура корпоративного схвалення, оскільки угода має характеристики угоди.

"У рамках цієї угоди ми підписуємо щорічні контракти, тобто на кожен рік ми визначаємо кількість продукції, яка потрібна нашому акціонеру. Контракт на 2017 рік також буде підписуватися одночасно з цією довгостроковою 3-річною угодою", - зазначив він.

Єфремов також повідомив, що обсяг нової угоди по суті не змінився.

"Обсяг зберігся і становить 60 тис. ЕРР (умовна міра вартості послуг зі збагачення урану, - ред.)... ціна залишилася, до речі, та ж... Незважаючи на те, що сьогодні у нас йдуть тенденції спадаючих цін на ринках, падають котирування, ми для України зберегли умови співпраці, Україна буде отримувати наші послуги з тими ж встановленими цінами", - заявив він.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року генеральний директор Східного ГЗК Олександр Сорокін заявив, що розроблена державна програма, яка дозволить протягом п'яти років збільшити виробництво урану для українських АЕС до 100% потреби України.