ua en ru

Результати виборів в Держдуму можуть бути частково переглянуті, - АП Росії

У зв'язку з тим, що опозиційні партії в Росії почали подавати перші судові позови щодо оскарження результатів виборів в Держдуму, в Адміністрації Президента Росії повідомили, що в деяких регіонах по окремих дільницях результати голосування можуть бути переглянуті.
Оскільки Президент РФ Дмитро Медведєв визнав, що порушення були, і публічно дав команду розібратися з кожним, деякі суди можуть завершитися перемогою опозиціонерів.
В Адміністрації Президента кажуть, що Кремль морально готовий на незначне зниження результату "Єдиної Росії" - до того ступеня, щоб знизити відсоток, але не зменшити кількість мандатів. На регіональних виборах у опозиції більше шансів потіснити партію влади, визнаються чиновники.
У п'ятницю з'явилися перші дані від опозиційних партій про підготовлені позови. У КПРФ РБК daily розповіли, що в 37 регіонах зараз вже подано понад 150 позовів. Зокрема, комуністи опротестовувати результати на окремих дільницях в Москві, Ростовській, Тверській, Новосибірській, Астраханській областях. Але в суботу було прийнято рішення переорієнтувати регіональні обкоми з подачі позовів до цивільних судів на підготовку скарг у СКР. Слідчий комітет має право порушувати кримінальні справи за фактом порушень виборчого законодавства. "У цивільних судах, як показує практика, шансів виграти мало. Тому протягом тижня-двох буде подано більше тисячі таких скарг на "каруселі", вкидання, листування протоколів, порушення прав спостерігачів в СКР на порушення кримінальних справ", - розповів РБК daily юрист партії, депутат Держдуми Вадим Соловйов.
І КПРФ, ЛДПР і "Справедлива Росія" не будуть здавати мандати в знак протесту проти підрахунку голосів. Їхні лідери минулого тижня заявили про готовність боротися з порушеннями паралельно з роботою в Думі нового скликання.
Не виключено, що у парламентських партій є шанс знайти правду в суді. В Адміністрації Президента РБК daily зізналися, що зверху дана команда йти назустріч опозиції. "За регіональними компаніями може бути зменшення мандатів "Єдиної Росії" в деяких регіонах по окремих дільницях", - розповів чиновник Кремля, додавши, що, звичайно, скасовувати підсумки виборів ніхто не збирається. "Але найбільш очевидним порушенням може бути перегляд такого роду", - зазначив він.
З думської кампанії результат "Єдиної Росії" також може бути зменшений, але не настільки значно, як на регіональних виборах. "Перегляд можливий лише в частині зменшення процента, а не зменшення кількості мандатів", - розповів співрозмовник. Сам Президент минулого тижня кілька раз згадував, що порушення були, і дав публічно команду розібратися з кожним. Всі ці кроки, не приховують в АП, спрямовані на зниження протестних настроїв.