ua en ru

Результати виборів в Білорусі: що відомо

Результати виборів в Білорусі: що відомо Фото: Олександр Лукашенко (kremlin.ru)

Явка виборців перевищила 80%

У Білорусі 9 серпня відбулося голосування на президентських виборах, після чого в країні закрилися виборчі дільниці, почався підрахунок голосів. ЦВК публікує попередні підсумки виборів в Білорусі. Детальніше про ситуацію в Білорусі - у матеріалі РБК-Україна.

ЦВК знову оновив дані

Відповідно до останніх оновлень ЦВК Білорусі, голоси виборців розподілилися таким чином:

  • Олександр Лукашенко - 80,08%;
  • Світлана Тихановська - 10,09%;
  • Анна Канопацька - 1,68%;
  • Андрій Дмитрієв - 1,21%;
  • Сергій Черечень - 1,15%;
  • проти всіх - 4,6%

Відзначимо, Тихановська не визнає результати, які озвучили в ЦВК і вже подала відповідну скаргу до Центрвиборчкому.

Попередні результати виборів

ЦВК оприлюднила попередні підсумки виборів станом на 9 ранку 10 серпня, які, за словами глави Центрвиборчкому Білорусі, навряд чи зміняться:

  • Олександр Лукашенко - 80,23%
  • Світлана Тихановська - 9,9%
  • Анна Канопацька - 1,68%
  • Андрій Дмитрієв - 1,04%
  • Сергій Черечень - 1,13%
  • Проти всіх - 6,02%

Остаточні результати виборів в Білорусі планують оголосити 14 серпня.

У ЦВК повідомили попередні дані

За словами глави ЦВК Білорусі, в усіх районах, де вже підраховані голоси, перемагає Олександр Лукашенко (92,7%), на другому місці Світлана Тихановська (3,89%).

ЗМІ публікують фото протоколу голосування на дільниці в Мінську

Білоруські Телеграм-канали опублікували результати голосування на 21 дільниці в Мінську. Документ вивісили на вході після закінчення підрахунку голосів. Згідно з інформацією на фото протоколу, Тихановська - 1 725 голосів, Лукашенко - 438.

Результати виборів в Білорусі: що відомо

Тихановська заявила, що є дільниці, де вона перемогла Лукашенка

Як повідомляє "Радіо Свобода", в ході прес-конференції Світлана Тихановська назвала шість виборчих дільниць в різних районах Мінська, де вона перемогла Олександра Лукашенка.

Крім того, Тихановська заявила, що поки не збирається виходити на площу, вона планує дочекатися офіційних результатів.

ЦВК повідомляє попередні результати

Як повідомила глава ЦВК Білорусі, за попередніми даними 81,35% голосів - у Олександра Лукашенка, 8% - у Світлани Тихановської.

Явка виборців

Явка виборців перевищила 80%. Опозиція готується вийти на акцію протесту, а до Мінська стягують спецтехніку.

Результати екзит-полів

За результатами державних екзит-полів, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 79,7%, його головна суперниця Світлана Тиханівська - 6,8%.

Зазначимо, опитування проводилося на більш ніж 300 дільницях Молодіжної лабораторії соціологічних досліджень при Республіканському союзі громадських об'єднань "Білоруський комітет молодіжних організацій" на замовлення телеканалу "Мир". Цей телеканал вважається провладним.

Разом з тим, за даними неофіційного екзит-полу з 18 закордонних виборчих дільниць з виборів президента Білорусі, лідирує Тихановська. Вона набирає 71,28%, 14,73% відмовилися відповідати, у Олександра Лукашенка 10,09%, проти всіх 2,28%, у решти кандидатів близько 0,5%.

Генеральний директор Всеросійського центру вивчення громадської думки Валерій Федоров заявив, що екзит-пол, проведений чітко і по інструкції. У свою чергу голова Білоруського комітету міжнародних організацій Павло Алексо додав, що в основному опитування проводилося в штатному режимі без пригод.

На закордонних дільницях лідирує Тиханівська

За даними неофіційного екзит-полу з 18 закордонних виборчих дільниць щодо виборів президента Білорусі, лідирує Тиханівська. Вона набирає 71,28%, 14,73% відмовилися відповідати, у Олександра Лукашенка 10,09%, проти всіх 2,28%, у решти кандидатів близько 0,5%.

Реакція світу

Депутат сейму Польщі Роберт Тишкевич заявив, що його країна не вірить в перемогу Лукашенка на виборах президента.

"Ніхто в це не вірить. Це найбільша в історії Білорусії фальсифікація. Ніхто не те що в Польщі, а ніхто в світі не вірить в це", - сказав Тишкевич.

Опоненти Лукашенка

Основні суперники чинної влади арештовані по кримінальних справах. Сотні протестувальників по всій країні арештовані за адміністративні правопорушення. В країні намагаються відключити інтернет: найпопулярніші сервіси працюють з перебоями, а місцями не працюють взагалі. В Мінськ стягнута маса силовиків.

Нагадаємо, у країні почалися переслідування опонентів Лукашенка, а також затримання журналістів і учасників акцій протесту.

Зазначимо, у Білорусі силовики затримали знімальну групу російського телеканалу "Дождь".