ua en ru

Результати Оскара-2017: всі лауреати найпрестижнішої кінопремії

Результати Оскара-2017: всі лауреати найпрестижнішої кінопремії Фото: премія Оскар 2017

Результати Оскара-2017 - найпрестижнішої кінопремії світу - дивіться в матеріалі РБК-Україна

Результати Оскара 2017 було оголошено на 89-й церемонії нагородження, яка відбулася в ніч на понеділок 27 лютого в кінотеатрі "Долбі" (Лос-Анджелес). Лауреатів престижної кінопремії визначили в 24 номінаціях.

Оскар 2017: переможці

Про претендентів на золоту статуетку в цьому році стало відомо 24 січня. Лідером за кількістю номінацій виявився мюзикл "Ла-Ла Ленд". Його висунули на премію відразу в 14 категоріях. Перемогти у всіх заявлених номінаціях картині не вдалося, проте фільм зібрав найбільшу кількість нагород (6 статуеток).

Таким чином, "Ла-Ла Ленд" є володарем Оскара 2017 в категоріях: "Кращий режисер" (Дем'єн Шазелл), "Краща актриса" (Емма Стоун), "Краща робота оператора" (Лінус Сандрегн), "Краща робота художника-постановника" , "Краща музика" (Джастін Гурвіц) і "Кращий саундтрек" (City of Stars).

Краща актриса - Емма СтоунФото: Краща актриса - Емма Стоун

До речі, при оголошенні лауреата в номінації "Кращий фільм" трапився конфуз. Спочатку переможцем оголосили "Ла-Ла Ленд". Але пізніше виявилося, що сталася помилка, і статуетка в цій категорії дісталася картині "Місячне свяйво". Цей же фільм отримав нагороди в категоріях "Кращий адаптований сценарій" (Таррел Елвін МакКрейн, Баррі Дженкінс) і "Кращий актор другого плану" (Мархешала Алі).

Кращий актор другого плану - Мархешала АліФото: Кращий актор другого плану - Мархешала Алі

Кращим актором за версією Американської кіноакадемії став Кейсі Аффлек. Оскар він отримав за головну роль в драмі "Манчестер біля моря". На премію в цій номінації також претендували Ендрю Гарфілд, Райан Гослінг, Вігго Мортенсен і Дензел Вашингтон.

Кейсі АффлекФото: Кейсі Аффлек

Картина "Манчестер біля моря" була визнана гідною Оскара і за "Кращий оригінальний сценарій".

У категорії "Краща жіноча роль другого плану" золоту статуетку отримала Віола Девіс (фільм "Огорожі"). Для актриси це була вже третя номінація на Оскар.

Віола ДевісФото: Віола Девіс

За результатами Оскара 2017 у категорії "Кращий фільм іноземною мовою" перемогла картина "Комівояжер", знята іранським режисером Асгаром Фархаді. На церемонії нагородження він не був присутній на знак солідарності зі своїми співгромадянами, яким був заборонений в'їзд до Сполучених Штатів після указу президента США Дональда Трампа. Спеціально написану промову режисера зачитали зі сцени.

Оскар за фільм Фото: Оскар за фільм "Комівояжер" було вручено американцям іранського походження Анушех Ансарі (астронавт) і Фирузу Надері (колишній вчений НАСА)

Про те, хто отримав Оскар 2017 номінації "Кращий анімаційний фільм", стало відомо фактично на самому початку церемонії нагородження. Кращим мультфільмом року цілком очікувано став "Зоотрополіс".

Герої мультфільму Фото: Герої мультфільму "Зоотрополіс"

Список переможців Оскара 2017 у решті номінацій виглядає наступним чином:

  • Кращий ігровий короткометражний фільм: "Співай" (реж. Крістоф Дек);
  • Кращий короткометражний анімаційний фільм: "Пісочник" (Алан Барілларі);
  • Кращий монтаж фільму: "З міркувань совісті" (реж. Мел Гібсон);
  • Кращі візуальні ефекти: "Книга джунглів" (реж. Дж. Фавро);
  • Кращий документальний фільм: "О.Джей. Зроблено в Америці" (реж. Езра Едельман);
  • Кращий документальний короткометражний фільм: "Білі каски" (реж. Орландо фон Айнсідель);
  • Кращий дизайн костюмів: "Фантастичні тварини і де вони мешкають" (реж. Девід Йейтс);
  • Кращий грим і зачіски: "Загін самогубців" (реж. Девід Ейер);
  • Кращий звуковий монтаж: "Прибуття" (реж. Дені Вільньов);
  • Краще зведення звуку: "З міркувань совісті" (реж. Мел Гібсон).