ua en ru

Результати місцевих виборів - найточніша соціологія електоральних настроїв, - політологи

Результати місцевих виборів - найточніша соціологія електоральних настроїв, - політологи Фото - Уніан

На думку експертів, результати виборів 29 жовтня відображають електоральні настрої перед майбутніми президентськими і парламентськими виборами

Результати місцевих виборів 29 жовтня – це найточніша соціологія, яка відображає електоральні настрої перед президентськими і парламентськими виборами. Про це сьогодні говорили політичні експерти під час круглого столу у Києві.

Так, політолог Костянтин Матвієнко повідомив, що за підрахунками, "Батьківщина" перемагає на виборах з результатом понад 30%.

"У "Батьківщини" - понад 30% (від усіх кандидатів, висунутих політичними партіями). Це 920 депутатів місцевих рад. Натомість у БПП - 658 депутатів, що становить лише 20%. Але варто зазначити, що президентська партія рахує кандидатів у депутати і тих, кого висунула безпосередньо сама партія, і тих, які за заявами місцевих організацій БПП йшли "за підтримки". А от "Батьківщина" рахує винятково тих кандидатів, які висунуті партією", - зауважив експерт.

Він зазначив, що політична сила Тимошенко стабільно зберігає своє лідерство на муніципальних виборах. Вона ставала переможцем виборів в ОТГ у грудні 2016 року та у квітні 2017.

"Це є довірою не тільки до самої партії, але й до її лідера Юлії Тимошенко. А тим паче в умовах такого шаленого тиску та потужної інформаційної кампанії проти них. Можемо говорити, що вони витримали", - сказав він.

Зі свого боку народний депутат України III, IV та V скликань Борис Беспалий додав, що результати цих виборів у 201 ОТГ є свідченням того, що "Батьківщина" - це не виборчий проект, а всеукраїнська партія з політичною традицією, яких у країні так бракує.

"А от щодо президентської партії, то тут будь-який результат, окрім першого, – це невдача", - сказав експерт.

Політолог, голова організації "Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій" Олег Саакян зазначив, що результат провладної партії БПП, "попри їхній адмінресурс, тиск і можливість вийти на телебачення і розказати, як усе добре, - це розпис у власному програші".

"І після цього влада бореться за те, наскільки більше у відсотках вона набрала. Це дуже дивно", - наголосив він.

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Сергій Дацюк наголосив, що місцеві вибори стали "генеральною репетицією, пропорційною проекцією, за якою можуть бути розподілені голоси на наступних парламентських і президентських виборах".