ua en ru

Рейтингові агентства від оцінки економічних показників все більше ухиляються в політику, - глава ЦБ Франції

Рейтингові агентства від оцінки економічних показників все більше ухиляються в політику. Таку точку зору озвучив сьогодні член керуючої ради Європейського центрального банку (ЄЦБ), голова Банку Франції Крістіан Нуайє на прес-конференції в Парижі. Нуайє не виключив, що останнє рішення Standard & Рoor's, яке помістило довгострокові суверенні кредитні рейтинги 15 країн єврозони в список на перегляд з можливим зниженням, сприяє розпаленню кризи.

"Саме рейтингові агентства були одним з драйверів кризи в 2008 р. Чи є вони фактором, що сприяє кризі зараз? Це те питання, над яким нам усім варто задуматися... Коли ви подивитеся на те, як S&P сформулювало свої аргументи, ви можете побачити, що вони змінили свої методи. Тепер риторика стала набагато більше політичною і менше пов'язана з економічними основами", - цитує Reuters слова Нуайє.

Глава ЦБ Франції також додав, що у нього немає побоювань за фінансове здоров'я французьких банків, і вони зможуть успішно функціонувати без залучення державних коштів.

Нагадаємо, раніше S&P помістило довгострокові суверенні кредитні рейтинги 15 країн єврозони на перегляд з можливим пониженням. В список на перегляд, зокрема, були поміщені рейтинги "флагманських" економік Європи - Німеччини і Франції. Агентство пояснило, що дані рейтингові дії відображають негативний вплив систематичних потрясінь у фінансовій сфері Євросоюзу на рейтинги держав.