ua en ru

Рейтинг Франції може бути знижений вже на початку 2012 р., - експерти

Рейтинг Франції може бути знижений вже на початку 2012 р. Така думка міститься в підготовленому банком "ТРАСТ" огляді економічних і фінансових прогнозів на майбутній рік.
Головним джерелом нестабільності на глобальних ринках в 2012 р., на думку аналітиків банку, залишиться європейська боргова криза. Розповсюдження кризових явищ на "центр" єврозони вже ніким не ставиться під сумнів, і рейтингові агентства готуються "транслювати" цей факт в зниження рейтингів країн валютного союзу, чекають експерти.
Голова дирекції аналізу боргових ринків банку "ТРАСТ" Леонід Ігнатьев вважає, що під особливим тиском наступного року опиняться також ринки держборгу Італії, Іспанії і Бельгії, причому "в останніх двох випадках провідну роль зіграють негативні тенденції в банківському секторі". При цьому він не прогнозує ні суверенних дефолтів, ні розвалу єврозони, а включення "друкарського верстата" Європейським центральним банком (ЄЦБ) або ж різке нарощування обсягу "периферійних" держпаперів, що викупляються, також представляється Ігнатьеву нереалістичним.
Що стосується найбільшої економіки світу, прогнозується, що вагомого прискорення економічного зростання в США не відбудеться, і він лише трохи перевищить темпи 2011 р. "Ключовою проблемою американської економіки, як і раніше, залишається зайнятість, що перешкоджає збільшенню споживчого попиту і стримує зростання надходжень від оплати праці, головного джерела витрат домогосподарств в умовах делеверіджу, що продовжується", - вважають аналітики "ТРАСТ".
Нагадаємо, 6 грудня 2011 р. міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's помістило довгострокові суверенні кредитні рейтинги 15 країн єврозони на перегляд з можливим пониженням. При цьому агентство відзначило, що рейтинг Франції може бути понижений на 1-2 ступені. Недавно агентство Moody's також повідомило про перегляд рейтингів країн єврозони в I кварталі 2012 р.