ua en ru

Рейтинг Ferrexpo Костянтина Жеваго підвищений з вибіркового дефолту, - S&P

Рейтинг Ferrexpo Костянтина Жеваго підвищений з вибіркового дефолту, - S&P Фото: Ferrexpo

Ferrexpo має достатні джерела ліквідності для покриття потреб

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підвищило довгостроковий кредитний рейтинг українського виробника залізорудних окатишів Ferrexpo PLC з SD ("вибірковий дефолт") до ССС +, прогноз зміни рейтингів - "негативний", повідомили у службі кредитних рейтингів S&P.

Одночасно підвищено рейтинг випуску пріоритетних незабезпечених облігацій обсягом 347 млн ​​дол. (Обсяг розміщення був збільшений з 161 млн дол. В рамках пропозиції щодо обміну) з терміном погашення у 2019 р. із "ССС" до "ССС +" і виведений зі списку CreditWatch, у який він був поміщений 6 липня 2015 р. з позитивним прогнозом. Рейтинг очікуваного рівня відшкодування після дефолту - "3", що відображає очікування S&P щодо "значного" (50-70%, верхній сегмент діапазону (60-70%)) рівня відшкодування боргу у разі дефолту.

Рейтинги Ferrexpo були підвищені після того, як компанія завершила обмін пріоритетних незабезпечених облігацій обсягом 286 млн дол. Терміном погашення в 2016 р на нові пріоритетні незабезпечені облігації терміном погашення в 2019 зі збільшенням обсягу на 186 млн дол.

"Рейтинг відображає поліпшення показників ліквідності Ferrexpo після обміну цінних паперів, який допоміг вирішити проблему погашення значного обсягу боргових зобов'язань терміном погашення в квітні 2016 Відповідно до наших припущеннями щодо цін на залізну руду на рівні 45-50 дол. / Т в найближчі 12 місяців ми вважаємо, що Ferrexpo має достатні джерела ліквідності для покриття потреб у ній. Ми оцінюємо показники ліквідності компанії як "менш ніж адекватні", що відображає наявність великих боргових зобов'язань з термінами погашення в найближчі роки і слабке становище компанії на кредитному ринку, про що свідчить прибутковість облігацій ", - йдеться в повідомленні.

Згідно із прогнозом, скоригований Standard & Poor's показник EBITDA компанії складе 230-250 млн дол. В 2015 р і 150-200 млн дол. В 2016 р в порівнянні з 420 млн дол. у 2014 р. Оцінки визначаються наступними припущеннями:

• відсутність значних перерв в операційній діяльності, у тому числі пов'язаних з поставками газу і вугілля та залізничними перевезеннями. У грудні 2014 компанія зіткнулася з короткочасними перебоями в поставках електроенергії;
• ціни на залізну руду на рівні 45 дол. / Т до кінця 2015 р і протягом 2016 (в 1-му півріччі 2015 р. середня ціна на залізну руду становила 62 дол. / Т). Зміна ціни на 10 дол./т може зумовити зміну показника EBITDA на 110 млн дол. протягом року;
• премія на залізорудні окатиші по відношенню до ціни на залізну руду - близько 25 дол./т;
• обсяг перевезень - 11,5 млн т на рік, включаючи продукцію високої якості (з вмістом заліза 65%);
• прямі виробничі витрати (включаючи транспортні витрати і плату за розробку надр) - близько 55-60 дол./т у 2015-2016 рр.;
• відсутність подальшої девальвації національної валюти (поточний валютний курс становить 21,4 грн/1 ​​дол.). Подальша девальвація гривні зумовить підвищення інфляції;
• капітальні витрати на технічне обслуговування та ремонт - 50-60 млн дол. (раніше ми прогнозувалося 100 млн дол. на рік).

Нагадаємо, раніше в липні повідомлялося, що рейтинг Ferrexpo знижений до рівня "вибірковий дефолт".