ua en ru

Рейтинг банку, який присвоюється агентствами, не завжди відображає його надійність, - експерти

Кредитний рейтинг банку, привласнений йому агентствами, не завжди гарантує надійність фінансової установи, впевнені експерти. Крім рейтингу слід звертати увагу на історію банку, його проекти, а також належність банку вітчизняним фінансово-промисловим групам, вважають експерти.

На думку глави аналітичної служби РА « Експерт-Рейтинг" Віталія Шапрана, кредитні рейтинги мають ймовірнісну природу, але не всі це враховують.

"Тому виникає думка, що високий рейтинг банку - гарантія того, що він не збанкрутує. Але це не так", - зазначив Шапран.

З ним згоден директор "Незалежного рейтингового агентства" Леонід Карпенко. "Рейтингова оцінка дає орієнтир, але під час кризи, коли руйнується світова фінансова система, рейтинг може не спрацювати", - сказав Карпенко.

Нагадаємо, в жовтні 2008 р. банк "Надра", "Укрпромбанк" і рекапіталізований державою "Укргазбанк" мали рейтинги групи В. Але це не врятувало банки від системних проблем.

Тому, вважає член правління "Промінвестбанку" Владислав Кравець, крім рейтингів слід брати до уваги і інші чинники, що характеризують роботу банків. У світовій практиці це, як правило, історична надійність банку, структура його власників, репутація та якість сервісу.

Говорячи про критерії оцінки надійності, особливу увагу експерти звертають на приналежність банку до фінансово-промисловим групам, як на свого роду гарант стабільності. Наприклад, "Фінанси і Кредит", що належить групі Ferrexpo Костянтина Жеваго або ПУМБ, контрольований СКМ Ріната Ахметова. Експерти відзначають, що останній, демонструючи високі показники, все таки потрапив під удар рейтингового агентства moody's, яке нещодавно знизило його рейтинг.

Подібна ситуація сталася нещодавно і з Банком "Форум", якому Fitch знизило рейтинг, що викликало нарікання у багатьох експертів. В той же час, повідомляють оператори ринку, до Банку "Форум" проявляє інтерес власник "Смарт-холдингу" Вадим Новінський, також контролює банк "Юнекс", який за минулий рік наростив депозити громадян на 175% і активи більш ніж на 54%. А в разі купівлі "Форуму" Новінським йому пророкують місце одного з лідерів ринку.

Успіх таких банків експерти пояснюють саме їх приналежністю до ФПГ, завдяки яким забезпечується стабільність грошових потоків і зберігаються обсяги кредитування і стабільність капіталу. В обмін на це акціонери, як правило, забезпечують свої банки достатнім ресурсом, резюмували експерти.