ua en ru

Реструктуризація агрохолдингу "Мрія" не надихає, - Concorde Capital

Реструктуризація агрохолдингу "Мрія" не надихає, - Concorde Capital Колаж РБК-Україна

Експерти представили результати дослідження ефективності реструктуризації боргу "Мрії"

Українська інвестиційна компанія Concorde Capital провела дослідження ефективності проведеної в 2014-2015 рр. реструктуризації заборгованості агрохолдингу "Мрія". Відповідний звіт "Реструктуризація "Мрії". Відновлення не надихає" підписав керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій, передає УНІАН.

Як зазначається, на основі цифр, автори дослідження прийшли до висновку, що незабезпечені кредитори "Мрії" (тобто власники незабезпеченої частини боргу агрохолдингу), в тому числі власники єврооблігацій, змогли повернути лише мізерну частину своїх грошей - від 3,3% до 4,1%. Така крихітна частка повернення готівкових після чотирьох років невизначеності і жорстких переговорів не виглядає обнадійливо, зазначається у звіті.

"Сьогодні важко сказати, чи була у кредиторів "Мрії" альтернатива поглинання в 2014 році. Швидше за все, не було. Також їм не вдалося взяти під контроль весь бізнес, яким володіли колишні акціонери, хоча корпоративна структура "Мрії" була не дуже складною", - констатують автори дослідження.

У звіті наголошується, що "всі втрати і труднощі на шляху до реструктуризації боргу свідчать про те, наскільки ризикованими є спроби захопити український фермерський бізнес, особливо в умовах слабких прав власності на землю".

Вивчаючи подальшу долю агрохолдингу, дослідники Concorde Capital з'ясували, що земельний банк "Мрії" зменшився з 320 тис. га, які були перед дефолтом, до 219 тис. га, а потім - до 162 тис. га. Доходи "Мрії" скоротилися з майже 500 млн доларів в 2013 до менш ніж 100 млн доларів у 2015-2017 рр.

Отже, для самої компанії і в цілому для аграрного сектора України ця угода (реструктуризація боргу) мала явно виражені негативні наслідки, впевнені експерти. Також в програші залишилася держава. Зокрема, воно отримало менше податків внаслідок скорочення обсягів виробництва в агрохолдингу.

Як відомо, фінансовими консультантами в рамках реструктуризації "Мрії" виступили компанії Ротшильда і ICU, які фактично контролювали процес реструктуризації