ua en ru

Рішення ЦВК про внесення змін до складу Ірпінської міськради буде оскаржено в суді

Ірпінська міська організація партії «Удар» (Київська обл.) готується оскаржити в суді рішення Центральної виборчої комісії (ЦВК) про повернення до складу Ірпінської міськради Сергія Тишина і виключення з її складу Івана Міглазова, що замінив Тишина на початку цього року. Про це РБК-Україна повідомила заступник голови обласної організації партії «Удар», секретар фракції «Удар» у Київській облраді Мирослава Смірнова.

«ЦВК ще раз довела, що є політичним органом, який виконує замовлення влади. Ірпінська міська організація «Удар» за всіма правилами провела на початку року заміну, ввівши до складу міськради депутата, дійсно здатного працювати на благо міської громади і не порушувати при цьому політичної дисципліни. Мабуть, влада це не влаштувало. Ми в обов'язково будемо оскаржувати незаконне рішення ЦВК в суді», - повідомила Смірнова.

Повідомлення про те, що ЦВК за власною ініціативою розглянула і скасувала два рішення Ірпінської територіальної виборчої комісії (ТВК) від 30 січня 2013 р. №30/1 «Про розгляд пропозиції Ірпінської міської організації партії «Удар» Віталія Кличка з відкликання депутата Ірпінської міськради Тишина Сергія Борисовича» та №30/2 «Про визнання депутатом Ірпінської міськради Міглазова Івана Григоровича», з'явилося на офіційному сайті ЦВК 23 липня 2013 р.

ЦВК заявила, що рішення ТВК, яким Тишин був відкликаний, суперечить законодавству, крім того, будучи спрямованим до ЦВК, не було належним чином оформлено.

У Ірпінській міській організації партії «Удар» пояснили, що Тишин фактично був відкликаний з причини того, що ігнорував свої депутатські обов'язки - побагато місяців перебував за кордоном, з ним було практично неможливо зв'язатися. «Тому і відбулося припинення повноважень депутата Тиша шляхом його відкликання в порядку, передбаченому ст. 38, 39 закону «Про статус депутатів місцевих рад». Вся процедура при цьому була дотримана найретельнішим чином», - повідомили РБК-Україна в міській організації партії «Удар».

У Ірпінській ТВК впевнені, що діяли у повній відповідності з постановою ЦВК № 10 від 18 січня 2011 р., яке передбачає право ТВК вирішувати подібні питання після завершення процесу виборів.

Ірпінська ТВК 28 січня 2013 р. отримала від міської організації «Удару» протокол її позачерговій конференції від 21 січня 2013 р. з пропозицією відкликати депутата Тишина, ввівши до складу фракції Міглазова. Про те, що дане питання буде розглянуто ТВК, Сергій Тишин був, відповідно до ст. 39 закону «Про статус депутатів місцевих рад», оповіщений, запевнили в ТВК.

В результаті сталося 30 січня засідання ТВК і були прийняті обидва рішення, які станом сьогодні виконані в повному обсязі (Міглазов отримав посвідчення депутата Ірпінської міськради), але їх скасувала ЦВК.

Крім того, за даними РБК-Україна, зараз в Ірпінському райсуді знаходиться на розгляді позов Сергія Тиша до Ірпінської ТВК (він хоче, щоб суд скасував рішення ТВК №30/1 та №30/2). Але суд з цього питання жодного рішення не приймав.

На думку юристів «Удару», одне це повинно було наштовхнути членів ЦВК на думку про те, що передчасно приймати будь-яке з відкликання Тиша і введення замість нього до складу Ірпінської міськради Міглазова.

Сам Іван Міглазов вважає, що рішення ЦВК ставить під питання саму можливість здійснення процедури відкликання депутата в країні. «Якщо ЦВК не змусити переглянути своє рішення, то надалі влада за допомогою цього органу зможе блокувати будь-які рішення про відкликання депутатів, ніж позбавить виборців і політичні сили їх законних прав», - сказав Іван Міглазов.