ua en ru

Рішення ЄК щодо "Газпрому" допоможе Україні розблокувати постачання газу зі Словаччини, - джерело

Рішення Європейської комісії щодо "Газпрому" допоможе Україні розблокувати постачання газу, що належить компанії RWE, зі Словаччини. Про це "Комерсант-Україна" повідомило джерело в Міністерстві вугільної промисловості та енергетики України.

"Ми сподіваємося, що регулятор змусить "Газпром" і Словаччину відмовитися від практики дискримінації України як учасника Енергоспівтовариства і привести їх політику у відповідність з нормами європейського законодавства, - повідомило джерело. - Це дозволить словацькій стороні відкрити реекспорт газу в Україну".

Вчора прем'єр-міністр України Микола Азаров на переговорах з головою національної ради Словаччини Паволом Пашкою заявив, що Україна вимагає вільного доступу до словацької газотранспортної системи і просить владу цієї країни вплинути на підписання угоди про реверсні поставки газу в Україну.

Водночас джерело "Комерсант-Україна" у "Газпромі" заявило, що в монополії сподіваються, що європейські регулятори будуть обережні при прийнятті рішень щодо компанії. "Європейські споживачі газу навряд чи підуть на конфлікт з компанією через Україну", - зазначили в монополії.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Єврокомісія готова пред'явити "Газпрому" звинувачення в антиконкурентних практиках.