ua en ru

Рекордне скорочення поголів'я КРС може посилитися через заборону експорту до РФ, - УКАБ

У липні істотно скоротилася пропозиція худоби на забій, проте поголів'я продовжує нестримно знижуватися, відзначають експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

На 1 липня 2011 р. в Україні налічувалося 5,2 млн голів великої рогатої худоби у всіх категоріях господарств, що на 4,5% менше, ніж на аналогічний період минулого року. За даними експертів, відсутність достатньої пропозиції худоби впливає на досить високі закупівельні ціни, проте відміна дотації на один кілограм реалізованої на забій яловичини і обмеження на експорт до Росії стали новими чинниками, що впливають на збитковість вирощування худоби на м'ясо.

За словами виконавчого директора асоціації УКАБ Єлизавети Святкивськой, в липні стало ясно, що бюджетної підтримки на кілограм вирощеної і реалізованої на переробку яловичини не буде, що збільшить за підсумками року збитковість утримання КРС, хоча впродовж липня-серпня селяни ще не здають масово худобу на забій , вичікуючи цінових змін на ринку. Крім того, негативно на ринку позначиться і обмеження на експорт до РФ, яке набуло чинності з 13 липня 2011 р. для ряду підприємств.

На думку експерта, негативний вплив на ринок має і той факт, що близько 20 м'ясомолочних підприємств взагалі не отримали дозволів Россільгоспнагляду на постачання продукції. "Раніше виробники худоби і переробники розраховували на розширення списку експортерів, які мають право торгувати з країнами Митного союзу, що могло б дати додаткову підтримку цінам в умовах відсутності бюджетної дотації. Сьогодні стало очевидним, що істотно збільшити експорт до Росії не вдасться, "- коментує ситуацію експерт.