ua en ru

Рекапіталізація білоруських державних банків може бути проведена до кінця 2011 р

Рекапіталізація білоруських державних банків може бути проведена до кінця 2011 р., повідомила журналістам голова правління Національного банку Білорусії Надія Єрмакова.

Єрмакова відмовилася назвати суму, яку Нацбанк запропонував направити на ці цілі. Вона зазначила, що передбачаються не прямі вливання грошей в банківську систему, а вкладення через цінні папери Міністерства фінансів країни.

"Сьогодні-завтра ми ще з Міністерством фінансів і зовнішнім аудитом будемо проводити розрахунки, щоб оцінка нормативного капіталу наших державних банків відповідала міжнародним стандартам і тим обсягам кредитів, які можуть видати банки і які вони можуть залучити від зовнішніх фінансових інститутів", - сказала Єрмакова.

Білоруський віце-прем'єр Сергій Румас, виступаючи в парламентом 30 листопада 2011 р., повідомив, що уряд готує рекапіталізацію трьох державних банків - ВАТ "Беларусбанк", ВАТ "Белагропромбанк" і ВАТ "Белінвестбанк".

За його словами, Міжнародний валютний фонд і Антикризовий фонд Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) підтримали цей захід. Віце-прем'єр сказав також, що "можливості бюджету в цьому сенсі є обмеженими". Для відновлення валютного еквівалента капіталу держбанкам потрібно близько 2 млрд дол. "Про такі суми навіть не йдеться. Йдеться про кілька трильйонів білоруських рублів (тобто про сотні мільйонів доларів)", - зазначив Румас.
Уряд прийняв рішення рекапіталізувати держбанки, оскільки через девальвацію білоруського рубля вони не можуть надати клієнтам достатній обсяг кредитних ресурсів. Великі білоруські підприємства не можуть отримати достатній кредит в одному банку, їм доводиться кредитуватися у двох-трьох.

Раніше повідомлялося, що, за розрахунками експертів міжнародного агентства Moody`s, Білорусії потрібно 3-6 млрд дол. для підтримки стійкості банківської системи. Експерти агентства вважають, що достатність власного капіталу білоруських банків знизиться до 4%, і в 2012 р. буде потрібно їх рекапіталізація на суму 1 млрд дол. Збереження нинішньої ситуації, на їхню думку, призведе до негативних наслідків і навіть загрожує дефолтом.