ua en ru

Регіонал пропонує об'єднати всі закони, що стосуються соціального захисту громадян, в Соціальній кодекс України

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект Соціального кодексу України, ініційований народним депутатом від фракції Партії регіонів. Проект Соціального кодексу об'єднує більше 30 законів України, які стосуються соціального захисту громадян, опублікований на офіційному сайті ВР.

Проект кодексу містить загальну і спеціальну частини, 21 розділ і 484 статті.

Загальна частина включає норми щодо основних принципів правового регулювання здійснення в Україну соціального захисту та організаційно-правових форм його забезпечення.

Спеціальна частина містить конкретні види соціального захисту, структуровані за факторами соціального ризику. Зазначені норми встановлюються, виходячи із забезпечення двох основних організаційно-правових форм соціального захисту - соціального страхування та соціального забезпечення.

Спеціальна частина містить норми правового регулювання соціальної допомоги окремим категоріям населення, які потребують додаткового соціального захисту з боку держави та органів місцевого самоврядування - безробітних, пенсіонерів, інвалідів, ветеранів, осіб, постраждалих внаслідок екологічних катастроф і т.п. Чітке формулювання кожної норми забезпечить повну, всебічну реалізацію громадянином своїх прав.

Даним проектом Соціального кодексу України пропонується внутрішньо узгоджена єдина система правових норм у сфері соціального захисту населення.

Кодексом передбачено норми щодо підвищення рівня соціального захисту безробітних, малозабезпечених, людей похилого віку, матерів - одиначок, сімей з дітьми та інших осіб, що потребують захисту і допомоги держави.

Важливим питанням, яке розглянуто та врегульовано проектом Соціального кодексу Україні є працевлаштування осіб, значну увагу приділено молоді, яка закінчує навчальні заклади.

Крім цього, проект передбачає розширення та впорядкування системи пільг і компенсацій деяким категоріям громадян, також встановлені окремими спеціальними законами.

Також, малозабезпечені сім'ї та люди, які були евакуйовані після аварії на ЧАЕС будуть мати право на отримання безкоштовного житла.

Варто зазначити, що в проекті Соціального кодексу збережені на нинішньому рівні пенсії для народних депутатів, суддів, прокурорів і держслужбовців - 80% щомісячної зарплати.