ua en ru

Реформи в енергетиці гальмуються керівництвом Міненерго та НКРЕ, - нардеп

Головний винуватець зриву реформ в енергетиці - це керівництво міністерства енергетики і вугільної промисловості та Національної комісії з регулювання електроенергії та ринку комунальних послуг (НКРЕКП). Такої думки дотримується народний депутат Сергій Власенко від фракції "Батьківщина" Сергій Власенко.

"НКРЕ дає найширші можливості для маніпулювання тарифами. Неугодним вона встановлює низькі тарифи, а тим, хто потрапив або якось матеріально зацікавив - високі тарифи. Я думаю, головна сила яка гальмує будь-які реформи, це, насамперед, міністерство енергетики та НКРЕ, де сидить некомпетентне керівництво", - заявив Власенко.

Нагадаємо, в Україні 1 січня 2014 р. набрав чинності закон № 663-VII "Про засади функціонування ринку електричної енергії України", який запускає процес реформування ринку електроенергії. Даний закон був прийнятий парламентом 24 жовтня 2013 р. За відповідне рішення проголосували 305 народних депутатів.

Закон визначає механізми державного контролю шляхом визначення видів діяльності на ринку електроенергії, які потребують ліцензування (діяльність з виробництва електроенергії, постачання електроенергії, передачі електроенергії магістральними, міждержавними і місцевими (локальними) електричними мережами, здійснення централізованого диспетчерського (оперативно-технологічного) управління об'єднаною енергетичною системою України, забезпечення функціонування ринку "на добу вперед") і ін.

Втім, відзначають експерти, незважаючи на вступ у силу закону, Міненерго і НКРЕ не поспішають формувати ринок електроенергії, який би працював так, як це прописано в законі.