ua en ru

Реформа пенсійної системи України необхідна, - експерти

Реформа пенсійної системи, яка дозволить збалансувати бюджет Пенсійного фонду і підвищити добробут громадян, в Україні необхідна. Таку думку висловлюють українські економісти.
Зокрема, голова "Всеукраїнського союзу вчених-економістів" Олександр Кендюхов називає однією з головних проблем сьогоднішньої пенсійної системи невідповідність реального трудового внеску більшості громадян України розміром нараховується пенсії.
"Також значні складнощі створює непомірний розмір нарахувань на зарплату, службовець одним з ключових факторів тінізації економіки, і збільшується дефіцит ПФ", - відзначає експерт.
"Потрібна кардинальна реформа з появою недержавних пенсійних фондів (НПФ), щоб система була накопичувальної, а не субсидійною, щоб гроші майбутніх пенсіонерів давали нові робочі місця молодим, а не молоді містили армію пенсіонерів", - відзначає головний фінансовий аналітик РА "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран, підкреслюючи, що введення другого рівня пенсійної системи дозволить виділити значні ресурси для реального сектора економіки.
З ним солідарний старший економіст "CASE-Україна" Володимир Дубровський. На його думку, "солідарна система пенсійного забезпечення, коли сьогоднішня молодь підтримує людей похилого віку, - це піраміда, яка рано чи пізно дасть збій. Тому ключовим питанням після завершення пенсійної реформи має стати повна відмова від солідарної системи пенсійного забезпечення".
"Реформа несе в собі ризики конфліктів влади з окремими групами. Причому з групами непростими - тими, на кого держава протягом десятиліть робило ставку, у тому числі забезпечуючи серйозними зарплатами і гарантуючи високі пенсії. Еліта, опора, бюрократичний апарат може стати найбільш" постраждалим"верствою населення від цієї реформи. Соціальна напруженість в цих шарах - серйозний ризик для влади, і зараз на це звертають увагу, це турбує владу. Але робити це рано чи пізно доведеться - іншого виходу просто немає", - відзначає голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.